op wandel logo
Antwerpen trage wegen

OP WANDEL LANGS DE

TRAGE WEGEN VAN ANTWERPEN 

AFSTAND: 18 km

GEMIDDELDE DUUR: 4,5 uur (zonder pauze)

GRAAD: GEMAKKELIJK

TYPE NATUUR: Stad, polders

OP WANDEL-SCORE: 2,5/5

Antwerpen Trage Wegen
Antwerpen Trage Wegen
Antwerpen Trage Wegen
Antwerpen Trage Wegen
Antwerpen Trage Wegen

Op wandel in Antwerpen


Samen met Pieter Vandenhoudt van Trage Wegen ging ik wandelen in Antwerpen. Pieter werkt als ruimtelijk ontwerper bij de vzw en werkt zo mee aan de toegankelijkheid van alle trage wegen in Vlaanderen. ‘Wat is een trage weg?’, hoor ik je denken. Trage wegen zijn bestemd voor niet-gemotoriseerd verkeer. Op de trage wegen spot je dus vooral wandelaars, fietsers en ruiters. In Vlaanderen vind je zo’n 40.000 km aan trage wegen. Goed voor 40.000 km aan wandelplezier!


En die trage wegen, die vind je ook in de stad. Zie je de rode lijn op de kaart (foto)? Dat is de trage route die ons afgelopen weekend van het centraal station in Antwerpen tot het station van Hoboken-Polder bracht.


De wandeling van 18 km in een notendop: via rustige straatjes door het drukke centrum lopen we naar de oevers van de Schelde. Met de veerboot maken we de oversteek naar Linkeroever en bij elke stap verdwijnt het stadsrumoer verder op de achtergrond. We wandelen door natuurreservaat Het Rot, de grootste losloopzone voor honden in West-Europa! Hier kan je viervoeter àlle energie kwijt.


Next up: het Galgenweel, een groot meer op Linkeroever, mét zicht op de grootstad. Met de wind in onze haren lopen we langs de oevers richting de voetgangerstunnel. Antwerpen-Zuid is het licht aan het einde van die tunnel. De komende twee kilometer maakt de natuur plaats voor Petroleum-Zuid, een oude industriezone. Het gebied is sterk verontreinigd en de geur van petroleum hangt hier en daar nog in de lucht. De dankbaarheid voor groene natuurpracht overvalt ons wanneer we aankomen bij de Hobokense Polders. Volop genieten dus van bos, moeras, polder en loslopende galloways vooraleer we de trein terug huiswaarts nemen.


Tijdens de wandeling babbelden we over de strijd tussen koning auto en koning wandelaar. Over het belang en de toekomst van trage wegen. En over onderweg zijn. De aflevering beluister je hier