op wandel logo
Kalmthoutse Heide

OP WANDEL IN

DE KALMTHOUTSE HEIDE

AFSTAND: 15 km

GEMIDDELDE DUUR: 3 uur (zonder pauze)

GRAAD: Gemiddeld

TYPE NATUUR: Bos, heide, vennen, duinen

OP WANDEL-SCORE: 5/5

Kalmthoutse Heide
Kalmthoutse Heide
Kalmthoutse Heide
Kalmthoutse Heide
Kalmthoutse Heide
Kalmthoutse Heide
Kalmthoutse Heide
Kalmthoutse Heide
Kalmthoutse Heide
Kalmthoutse Heide

Op wandel in de Kalmthoutse Heide


Ah, de Kalmthoutse Heide. Ik blik verwonderd terug op ons bezoek aan dit geweldig stukje natuur tussen België en Nederland!


Het grenspark draagt de bescherming van de fauna en flora hoog in het vaandel en dat is eraan te horen. Of het is te zeggen: je hoort er vrijwel niets. Op het geluid van de ruisende bomen en de vogels na is het er muisstil. De Kalmthoutse heide is namelijk een stiltegebied: een beschermingsgebied waarin voor de omgeving vreemde geluiden afwezig zijn. De decibels klimmen vaak niet hoger dan 40 en dat is belangrijk voor het welzijn van alle diersoorten. Geen zorgen over je eigen geluidsproductie: het is er zo mooi dat je er stil van wordt. Kalmthoutse Heide aan, wereld uit. 


Bos, heide, vennen, duinen en open zandvlaktes vormen samen de succesformule van het 8,5 km lange wandelpad ‘Schaap’. Doorheen het park lopen 25 routes, elk met hun eigen naam en symbool. Keuzestress? Op de parkwebsite en de wandelkaart ontdek je welke routes je makkelijk kan combineren. Wij knoopten route Mier aan het einde van route Schaap, goed voor nog eens 6,5 km extra wandelplezier! Deze combi is een echte aanrader: je wandelt langs de leukste highlights van het park, tussen de loslopende schapen en koeien én je kan één van de brandtorens beklimmen om te genieten van een adembenemend vergezicht.

Ben je van plan om op een warme zomerdag naar Kalmthout te trekken? Bereid je dan goed voor! Smeer zonnecrème en neem een petje en voldoende water mee: op de open vlaktes ploeter je door het diepe zand en is er geen streepje schaduw te vinden. Niet alleen het uitzicht deed ons af en toe geloven dat we in een ver woestijngebied waren, ook de temperatuur speelde met die twijfel.


Los van het zweet was het ook wel redelijk druk ter hoogte van de start- en kruispunten in het park. We gaan zeker nog eens terug om andere wandelpaden te combineren, maar wachten liever tot de zomer in haar winterslaap gaat. Begin september gaan we wel nog eens op expeditie, want dan kleurt de heide purper. Maar om het even wanneer je gaat: het park is mooi in elk seizoen!