op wandel logo
Mechels Broek

OP WANDEL IN HET MECHELS BROEK

AFSTAND: 9,5 km

GEMIDDELDE DUUR: 2 uur (zonder pauze)

GRAAD: Makkelijk

TYPE NATUUR: Moeras, velden, rivier, open landschap

OP WANDEL-SCORE: 3/5

Mechels Broek
Mechels Broek
Mechels Broek
Mechels Broek
Mechels Broek
Mechels Broek
Mechels Broek
Mechels Broek

Op wandel in het Mechels Broek


Amper 4 km verwijderd van de Sint-Romboutstoren ligt het Mechels Rivierengebied. Een drassig stukje natuur vol leven! Het gebied bestaat uit het Mechels Broek, de Barebeekvallei en Mispeldonk. Aan het bezoekerscentrum in de Muizenhoekstraat vertrekken verschillende wandelingen die je laten kennismaken met deze groene Mechelse pareltjes. Kenmerkend voor het gebied? Natte graslanden, waterplassen, gallowayrunderen, sloten en knotwilgen. En vogels. Véél vogels!


We begonnen met de A.S.-Adventure route van 5,40 km. Die begint en eindigt aan het bezoekerscentrum. Goed aangegeven paarse vierkantjes waren onze gids. De modderige paden waren soms verraderlijk, maar vlonderpaadjes hier en daar maakten dat meer dan goed. En terwijl de gallowayrunderen stonden te grazen, omhulde de mistige miezer het landschap in een mysterieus dekentje.


Het Mechels Broek loopt trouwens langs de vijver 'de Nekker'. Via olifantenpaadjes kan je een kijkje gaan nemen aan de oevers: de ideale plek om op te warmen met koffie of chocomelk uit je thermos. Terug aangekomen bij het startpunt gingen we verder met de groene route. Eentje van 4,60 km die langs de typische Dijledijken loopt en je vervolgens via een rustige woonwijk terug naar start brengt.


Wist je dat je in het Riverengebied ooievaars kan spotten? Absoluut het hoogtepunt van onze wandeling!


Graag nog meer stappen tellen? Wandel dan verder langs de rode en blauwe route. Zo wandel je door Mispeldonk, een aangrenzend natuurgebied. Alle routes vind je op de website van Natuurpunt. In het Rivierengebied vind je trouwens ook een vogelhut en een uitkijktoren. Vergeet je verrekijker niet!