op wandel logo
Luxemburg


WANDELROUTES IN

HET MULLERTHAL (LUXEMBURG)

Op wandel in het Mullerthal

We hadden al fantastische dingen gehoord over het Mullerthal in Luxemburg. Over hoe groen en rustig het er is. Over de kilometers aan wandelpaden. Over de mystieke en feeërieke sfeer, de indrukwekkende kloven en oeroude rotsformaties. En dat allemaal op amper 250 kilometer van Brussel! Het verlengde weekend stond voor de deur, en dus besloten we om op ontdekking te gaan. We huurden een busje via GoBoony, stopten het wandelgerief in onze rugzak en vertrokken met volle goesting richting Luxemburg.

 

Het Mullerthal is een gebied dat rond het riviertje de Zwarte Ernz loopt. Typisch voor de regio zijn de prachtige bossen, valleien en rotsformaties. Maar ook de gezellige dorpjes, de weidse velden en glooiende heuvels. Dat laatste is de reden waarom ze het hier ‘La Petite Suisse Luxembourgouise’ noemen. Hoewel de regio voor ons toch meer weg had van de Franse Vogezen dan van Zwitserland.

 

Op de website mullerthal.lu vonden we een heleboel wandelingen. Er is voor elk wat wils, zowel voor recreatieve wandelaars als voor kilometervreters. Voor elke wandeling is er een korte beschrijving en een gpx-bestand voorzien. Je kan gemakkelijk filteren op type wandeling, regio en afstand. Leuk weetje: de Mullerthal Trail heeft het label ‘Leading Quality Trails – Best Of Europe’. Om maar te zeggen: de signalisatie en de begaanbare paden zijn om U tegen te zeggen.

 

De wandelingen in het Mullerthal zijn opgedeeld in verschillende categorieën, elk met hun eigen, herkenbare signalisatie:

 

  • Mullerthal Trail: route 1, 2 en 3 + extratours (rode M)
  • Lokale wandelroutes: lokale luswandelingen (combinatie van letter en een cijfer, in het groen)
  • Nationale wandelroutes: routes die door heel Luxemburg lopen (gele symbolen op blauwe achtergrond)
  • Thematische routes: culturele routes of ontdekkingspaden zoals een blotevoetenpad (witte pijl op groene achtergrond)
  • Natuurwanderpark delux: grensoverschrijdende wandelingen langs de natuurparken van Duitsland en Luxemburg
  • Circuits auto-pédestres: luswandelingen geschikt voor gezinnen (blauwe driehoek)

 


DAG 1: WANDELROUTE E1 (lus)


AFSTAND: 13,5 km

HOOGTEMETERS: 274

GEMIDDELDE DUUR: 4 uur

GRAAD: gemiddeld

OP WANDEL-SCORE: 4/5Startpunt van deze wandeling is Hohllay of Huel Lee. Hohllay is de naam van een uitgeholde rots, en het eerste hoogtepunt op je pad. Spectaculair om te zien en om door te wandelen, zeker als je weet dat de Romeinen de rots eigenhandig hebben uitgehold. Wat volgt zijn prachtige paadjes en unieke rotsformaties. Met wat verbeelding begrijp je al snel waarom dit de ideale woonplaats voor elfjes en feeën zou kunnen zijn. Je volgt de bordjes ‘E1’ en wandelt verder door richting Echternach. Voor je afzakt naar het oudste dorpje van Luxemburg, kom je langs een schilderachtig uitzichtpunt (Trooskneppchen) met zicht op de stad. De ideale plek om even energie bij te tanken. Hier draait het pad terug richting Hohllay. Het volgende hoogtepunt is de ‘Wollefsschlucht’, een imposante kloof. De route gaat nooit vervelen, want om elke hoek is er weer iets nieuws te zien. Een gekke boom, een bizarre rots of een kabbelend beekje. En bij elke stap die je zet, ritselt ergens een muisje door de bladeren. Vergezeld door een non-stop fluitconcert van de vogels, kom je terug aan bij het startpunt.

IMG_7536
IMG_7537
IMG_7539
IMG_7540
IMG_7541
IMG_7542
IMG_7543
IMG_7544
IMG_8270
IMG_8271
IMG_8272
IMG_8273

DAG 2: NATIONALE WANDELROUTE FRED WELTER (lus)


AFSTAND: 23 km

HOOGTEMETERS: 441

GEMIDDELDE DUUR: 6 uur

GRAAD: gemiddeld

OP WANDEL-SCORE: 5/5

 

Deze wandelroute is de enige luswandeling tussen de aangeboden nationale routes. De enige optie dus, maar gelukkig wel een goede optie. Want als je maar 1 dag hebt om het Mullerthal te ontdekken, is deze wandeling ideaal. Waaraan mag je je verwachten? Wonderlijke rotsformaties, houten bruggetjes, de groenste bossen, uitgestrekte velden, unieke rustplekjes én een rotsspleet waar je door kan wandelen. Neem wel een zaklamp mee, want in de ‘Kohlscheuer’ kan het best donker zijn. Startplaats van de wandeling is de speeltuin in het dorpje Scheidgen. De hele route is aangeduid met een geel kruis op een blauwe achtergrond.


 

IMG_7828
IMG_7830
IMG_7831
IMG_7833
IMG_7834
IMG_7835
IMG_7836
IMG_7837
IMG_7839
IMG_7845

DAG 3: WANDELROUTE W7 (lus)


AFSTAND: 10,2 km

HOOGTEMETERS: 249

GEMIDDELDE DUUR: 3 uur

GRAAD: gemakkelijk

OP WANDEL-SCORE: 3/5

 

Deze recent aangelegde route start aan het Touristcenter Heringer Millen in Waldbillig. Volg de pijltjes ‘W7’, klim eerst steil naar omhoog en geniet dan van smalle bospaadjes en een overdosis aan groene weelde. Het grootste deel van de route loopt langs de rand van het bos en langs autowegen, waardoor je nooit echt een ik-ben-opgeslokt-door-het-bos-gevoel krijgt. Eén van de hoogtepunten van deze wandeling zijn de gezellige vlonderpaadjes die je langs de Kalktuffquel brengen, een mystieke waterbron met kleine waterval. Vandaaruit wandel je verder door richting de Schiessentümpel, een pittoreske waterval met een stenen brugje. Mooi, maar vooral ook druk en toeristisch. In een notendop: leuke wandeling, maar er zijn zeker interessantere routes hier in het Mullerthal.


IMG_8247
IMG_8249
IMG_8250
IMG_8251
IMG_8252
IMG_8253
IMG_8254
IMG_8255
IMG_8256
IMG_8257

DAG 4: WANDELROUTE B1 (lus)


AFSTAND: 10,6 km

HOOGTEMETERS: 213

GEMIDDELDE DUUR: 3 uur

GRAAD: gemiddeld

OP WANDEL-SCORE: 4/5

 

Onze laatste wandeldag eindigde met een knaller. De B1-wandelroute start aan het kasteel van Beaufort en neemt je ook hier mee langs knappe rotsformaties, mooie uitzichtpunten, prachtige bossen en idyllische paden naast kabbelende beekjes. Volg de signalisatie ‘B1’ en geniet. Zo simpel kan het soms zijn!

 

IMG_8399
IMG_8400
IMG_8401
IMG_8402
IMG_8403
IMG_8404
IMG_8405
IMG_8409
IMG_8410
IMG_8411
IMG_8414