op wandel logo
Dikke beukenwandeling

OP WANDEL LANGS DE

DIKKE BEUKEN (HEVERLEE)

AFSTAND: 13 KM

HOOGTEMETERS: 124

GEMIDDELDE DUUR: 2 UUR (zonder pauze)

GRAAD: MAKKELIJK

TYPE NATUUR: BOS, WOUD

OP WANDEL-SCORE: 5/5

Meerdaalwoud
Meerdaalwoud
Meerdaalwoud
Meerdaalwoud
Meerdaalwoud

Op wandel langs de dikke beuken van het Meerdalwoud


Toegegeven: ik ben een stiekeme controlefreak. Of misschien toch niet zo heel stiekem. Want ik begin mijn wandelingen zo goed als altijd bij het aangegeven beginpunt: een parking, een bezoekerscentrum, een hutje,… In dit geval knooppunt 108. Maar mijn wandelkompaan van de dag zag het anders en fietste ons naar knooppunt 124, 3 punten verder dan voorzien. Op een splitsing tussen landweggetjes maakten we onze fietsen vast en hop, we waren vertrokken! De Wandelknooppunt app in onze zak stuurde ons 3 uur lang de juiste richting uit. 


Dat we niet op het ‘juiste’ punt vetrokken waren, was ik al snel vergeten. Want het wandelnetwerk Zuid-Dijland (goed voor 300 km aan wandelplezier) is er werkelijk eentje om je vingers bij af te likken! Het bos voelde enorm ruim aan en na enkele meters wandelen leek het alsof we helemaal alleen op de wereld waren. We werden tijdens de wandeling vergezeld door verschillende soorten beuken. Maar ook de geschiedenis wandelde aan onze zijde: ongeveer in het midden van het pad loop je over de Tomberg. Met zo’n 102,5 m boven de zeespiegel is het één van de hoogste punten van het woud. Er werden verschillende voorwerpen uit vuursteen gevonden en op de berg werd er in de 15e eeuw aan rechtspraak gedaan om het vrijwoud te beschermen. Alleen de hertogen mochten er jagen. Overtreders werden door de woudrechtbank zwaar op vingers getikt.


Wil je deze wandeling van 13,2 km ook eens maken? Neem een kijkje op mijn profiel op Wikiloc of op de website van Toerisme Vlaams-Brabant. Enneuh… Begin toch maar gewoon bij knooppunt 108.