op wandel logo
Heikruis

OP WANDEL IN HEIKRUIS

AFSTAND: 9,5 km

GEMIDDELDE DUUR: 1,5  uur (zonder pauze)

GRAAD: MAKKELIJK

TYPE NATUUR: OPEN LANDSCHAP, VELDEN, PARK

OP WANDEL-SCORE: 3/5

Heikruis
Heikruis
Heikruis

Op wandel in Heikruis


‘Dorien, heb je de Ter Rijstwandeling al gedaan? Want da’s ook echt een schoontje!’ Nee, die wandeling had ik nog niet gedaan. En eigenlijk is dit het stukje Pajottenland tussen Bever, Galmaarden en Pepingen dat me tot nu toe nog onbekend was. Tijd dus om eens naar daar af te zakken!


Het uitzicht over de glooiende lapjes landbouwgrond maakt van deze Ter Rijstwandeling een typische wandeling ‘op den boeren buiten’. Ze noemen deze streek niet voor niets het Toscane van het Noorden. De lus van 9 km en 13 knooppunten start aan de kerk van Heikruis. Vrijwel meteen duik je de onverharde veldweggetjes in, vergezeld door de nieuwsgierige blik van koetjes en kalfjes. De akkers wisselen af met rustige woonstraten tot je bij park Ter Rijst uitkomt. Voor alle romantische zielen is dit the place to be. Het parkje komt met het perfect onderhouden gazon, de ingangspoort en het loopbrugje recht uit een scène van Pride & Prejudice. Zet je even neer op een bankje voor een dagdroom of tien, en wandel dan via een klein bos terug het platteland in. Zo maak je de cirkel rond en kom je terug aan bij de kerk.


Ik begin zo m’n eigen kenmerken toe te schrijven aan wandelingen (I kid you not). Deze was voor mij, wat ik noem, een ‘ruime’ wandeling. Eentje die je het gevoel geeft dat er kéiveel lucht en ruimte rond je is. Geen holle wegen, dichtbegroeide bossen of smalle paadjes. Maar gewoon heel veel plaats. Een zaligheid.


Ook een dosis ruimte en romantiek nodig? Check dan de route op Wikiloc of op de website van Toerisme Vlaams-Brabant.


Note: we hebben ergens een knooppunt gemist. De Wikiloc-route wijkt daarom een beetje af van de ‘officiële’ knooppunten.