op wandel logo
Vossem

OP WANDEL IN VOSSEM

AFSTAND: 16 km

HOOGTEMETERS: 140

GEMIDDELDE DUUR: 3 uur (zonder pauze)

GRAAD: MAKKELIJK

TYPE NATUUR: OPEN LANDSCHAP, VELDEN, PANORAMA'S

OP WANDEL-SCORE: 4/5

Vossem
Vossem
Vossem
Vossem
Vossem

De mooiste wandeling van december 2020: ‘den boeren buiten’ in Vossem!


Parkeer je wagen op het gezellige dorpsplein, steek de straat over en duik meteen het wandelnetwerk in. De eerste kilometer wandel je tussen huizen en straten. Maar van zodra je oog in oog staat met boomkwekerij Robeet, wordt de wandeling alleen maar groener. Via een lange, holle kasseiweg klim je het zacht glooiende landschap in. De lus kronkelt enkele kilometers richting Leefdaal, en gidst je via Duisburg terug naar Vossem. 16 km lang hoef je alleen maar akkers en velden te doorkruisen. Het uitzicht wandelt geduldig met je mee. Remember mijn categorie ‘ruime wandelingen’, de wandelingen die je het gevoel geven dat er kéiveel ruimte en lucht rond je is? Deze route is er zo eentje! Uitwaaien zoals aan de kust kan je vanaf nu dus ook gewoon in Vossem.


De wandeling loopt langs het inclusiepad Chemin 37, een rolstoel- en buggyvriendelijk pad. Het is deels aangelegd voor de bewoners van zorgcentrum Gansepoel, een centrum voor kinderen en volwassenen met een beperking. Tijdens het wandelen zag ik enkele jongeren met een beperking rustig langs het pad wandelen. Terwijl ze aan het genieten waren van al het moois en de verbinding met de natuur opzochten, zagen ze er zo ontzettend ontspannen uit. Hun gezicht sprak boekdelen. Het raakte mijn hart. Op dat moment besefte ik twee dingen:


1) Hoe belangrijk het is om elke dag dankbaar te zijn: dankbaar voor de natuur, maar ook voor het feit dat ik elke dag kan gaan wandelen.


2) Hoe belangrijk het is dat iedereen toegang heeft tot de natuur. In de vorm van inclusiepaden bijvoorbeeld. Zo’n mooi initiatief. Meer van dat!


Ook uitwaaien? Check de route op Wikiloc of volg deze knooppunten (start dorpsplein Vossem): 414 - 416 - 503 - 504 - 407 - 402 - 323 - 202 - 203 - 204 - 205 - 206 - 509 - 505 - 502 - 501 - 500 - 416 - 413 - 414