op wandel logo
Averbode Bos & Heide

OP WANDEL IN

AVERBODE BOS & HEIDE

AFSTAND: 11,5 KM

HOOGTEMETERS: 934

GEMIDDELDE DUUR: 2 uur (zonder pauze)

GRAAD: MAKKELIJK

TYPE NATUUR: VENNEGEBIED, HEIDE, BOS

OP WANDEL-SCORE: 5/5

Averbode Bos & Heide
Averbode Bos & Heide
Averbode Bos & Heide
Averbode Bos & Heide
Averbode Bos & Heide
Averbode Bos & Heide
Averbode Bos & Heide

Op wandel in Averbode


Een halfuurtje. Meer is niet nodig om van Leuven naar Averbode te rijden. Tel daar nog eens een halfuurtje bij en voor je het weet, lijkt het alsof je middenin een zuiders Frans natuurgebied staat. Change of scenery doet leven. En ik ben er bij elke wandeling meer van overtuigd dat je voor nieuwe en verrassende scenery geen vliegtuig nodig hebt. Staycation klonk nog nooit zo grandioos.


Rondom de abdij van Averbode (die op dit moment wordt gerenoveerd) ligt een wonderlijk natuurgebied. Vlak aan de abdijpoort ligt knooppunt 100: het vertrekpunt van de Merodewandeling. De wandeling - genoemd naar de gelijknamige adellijke familie - brengt je via 24 knooppunten en over 11,5 km langs vennen, heiden, bossen en duinen. Starten doe je met de zeemzoete geur van versgebakken brood verspreid door de plaatselijke bakkerij. Tijdens de wandeling neemt de dennengeur je mee op sleeptouw en eindigen doe je met een gezellig en romig parfum van schepijs in de Lekdreef: een dreef vol ijskarren! Move over, Disneyland! 


Averbode ligt in de buurt van Scherpenheuvel. De wandeling loopt dan ook eerst door een stilteparkje met hier en daar een kunstwerk van een heilig tafereel. Daarna is het even opletten wanneer je een drukke straat oversteekt, om vervolgens te verdwijnen in een gigantisch natuurgebied. De route loopt het grootste deel van de tijd over onverharde wegen en zand; een goed paar schoenen maakt de wandeling een pak aangenamer.


Vooral de vennen, die ontstaan op plaatsen waar water niet door de grond kan sijpelen, vormen een bijzonder leefmilieu en zijn belangrijk voor de biodiversiteit. Je kan er dus zeldzame dieren en planten vinden. Zelf ken ik er niet zo veel van, maar de hagedis die plots langs mijn voeten schoot had ik toch niet verwacht. Ogen en oren open dus! Ook voor de processierups, die zich in de bomen langs de smalle bospaadjes verstopt.