op wandel logo
Demerbroeken Zichem

OP WANDEL IN DE DEMERBROEKEN (ZICHEM)

AFSTAND: 6,5 km

GEMIDDELDE DUUR: 1 uur (zonder pauze)

GRAAD: MAKKELIJK

TYPE NATUUR: MOERAS, VELDEN, RIVIER

OP WANDEL-SCORE: 2,5/5

Demerbroeken Zichem
Demerbroeken Zichem
Demerbroeken Zichem
Demerbroeken Zichem
Demerbroeken Zichem
Demerbroeken Zichem
Demerbroeken Zichem

Op wandel in Zichem


Samen met Eline Rey ging ik op mini-bedevaartwandeling in de buurt van Scherpenheuvel: in de Demerbroeken van Zichem. De broeken liggen in de Demervallei en vormen de grens tussen de Kempen en het Hageland. Het gebied is bijna 2 kilometer breed en omhult de doorkruisende spoorweg in een jasje van groen. Door de kleiachtige bodem kan het water hier moeilijke wegsijpelen. Draag dus zeker een goede wandelschoen of laars, want naast de wegzakken in de modder kan je ook eens wegzakken in de uitwerpselen van de loslopende galloways. Maar kijk, ook dat hoort bij wandelen!


Ik vroeg me af waarom het gebied de naam ‘Demerbroeken’ kreeg, en voornamelijk wat het woord ‘broeken’ nu precies betekent. Blijkt dat een ‘broek’ een ander woord is een moeras of een laaggelegen gebied dat nat blijft en regelmatig overstroomt. De etymologie van het woord linkt aan het Duitse Bruch (moeras) en het Engelse brook (beek). Voilà, dat weten we ook weeral.


In de Demerbroeken kan je verschillende wandelingen maken. Starten doe je aan het station van Zichem of Testelt en daar volg je de knooppunten. De blauwe wandeling is 3,5 km lang, de rode wandeling is er eentje van 9 km en de groene wandeling telt 3 km. Je kan er ook een dagtocht van maken de wandeling combineren met het wondermooie Averbode Bos & Heide. Met 32 km ben je ongetwijfeld een hele dag zoet!


Wij wandelden de rode wandeling, deels ingekort omwille van werken. Volg de route makkelijk via Wikiloc. De andere routes en de knooppunten vind je op de website van Natuurpunt.