op wandel logo
Het Vinne

OP WANDEL IN HET VINNE

(Zoutleeuw)

AFSTAND: 10,5 km

GEMIDDELDE DUUR: 2 uur (zonder pauze)

GRAAD: MAKKELIJK

TYPE NATUUR: MOERAS, VELDEN, GAARDEN

OP WANDEL-SCORE: 4/5

Zoutleeuw Het Vinne
Zoutleeuw Het Vinne
Zoutleeuw Het Vinne
Zoutleeuw Het Vinne

Op wandel in Zoutleeuw


Van 30 graden naar 20 graden... Toch altijd even aanpassen als we na een zonnige reis terug op wandel zijn in België. Gelukkig liepen we al een tijdje warm om de Getevallei te ontdekken. Deze groene regio tussen Linter en Zoutleeuw onderscheidt zich van het Pajottenland door een gevarieerd schouwspel van boomgaarden, valleien, zompige graslanden en poelen. Wandelroutes genoeg om uit te kiezen! Wij kozen voor themawandeling ‘Halewijn’ van Toerisme Vlaams-Brabant.


Die wandeling start aan het provinciedomein Het Vinne in Zoutleeuw. De naam ‘Het Vinne’ verwijst naar ‘ven’, een natuurlijke waterplas. En dat is het normaal ook: het grootste natuurlijke binnenmeer van Vlaanderen. Maar tijdens ons bezoek lag de plas helemaal droog! Er wordt namelijk al een tijdje gewerkt aan de bodem, waardoor het er al zeker tot april 2021 niet meer zo levendig uitziet. De mooie en kleurrijke wateroppervlaktes zijn verdwenen, net zoals de vogels, die tijdelijk ergens anders hun nestje moeten maken. We komen zeker nog een terug wanneer het gebied terug hersteld is. Want het plankenpad en de uitkijkhutjes verklappen dat dit een idyllisch wandeldecor zal worden!


De wandeling bracht ons via perengaarden naar het centrum van Zoutleeuw. Een stadje dat dankzij de kleine grachtjes en gezellige kasseien straten het kleine zusje van Ljubljana zou kunnen zijn. Na 11,4 km kwamen we terug aan bij het startpunt met een dubbel gevoel, want we bleven de hele wandeling een beetje op onze honger zitten. Dat had zonder twijfel te maken met de werken aan Het Vinne. Maar ook omdat deze wandeling niet alle troeven van de Getevallei wist uit te spelen. Het kunnen niet allemaal toppers zijn, hé. 


Er staan nog legio leuke wandelingen op de website van Natuurpunt. En er is natuurlijk ook het hele netwerk van de wandelknooppunten: be creative & maak je eigen wandelavontuur door verschillende knooppunten aan elkaar te rijgen. Wie weet stoot je zo wel op een panoramisch stukje Getevallei! Of ken je misschien al enkele hidden secrets in deze regio?