op wandel logo
Hoegaarden

OP WANDEL IN HOEGAARDEN

AFSTAND: 12 KM

HOOGTEMETERS: 874

GEMIDDELDE DUUR: 2,5 UUR (zonder pauze)

GRAAD: Makkelijk

TYPE NATUUR: Open landschap, velden, dorp

OP WANDEL-SCORE: 4/5

Hoegaarden
Hoegaarden
Hoegaarden
Hoegaarden
Hoegaarden

Op wandel in Hoegaarden


Wie graag een pintje drinkt, kent het plaatsje Hoegaarden wel. Brouwerij De Kluis zette de gemeente op de kaart met het gelijknamig witbier. Maar Hoegaarden heeft zo veel meer te bieden dan bier. Knappe wandelpaden, bijvoorbeeld. Wij gingen op wandeldegustatie!


Zo van die hypergezellige dorpspleinen met prieeltjes, kasseien en bloembakken met geraniums. Zo van die pleinen waarop je er graag een stoel en een drankje bijneemt om het vertrouwde dorpsleven in de ogen kijken. Weet je wat ik bedoel? Het centrum van Hoegaarden heeft zo’n pleintje! De toon voor een gezellige wandeling was al meteen gezet bij aankomst op het gemeenteplein. Enkele meters verder, op de Houtmarkt, begon onze tocht.


Een route van 9 km, een wandeling van 7,5 km (groen) en een wandeling van 12 km (rood): vanop de Houtmarkt vertrekken verschillende wandelingen. Wij kozen voor die laatste en lieten ons 2,5 uur lang meevoeren langs de meanders van het Rosdel, de naam voor dit glooiende valleigebied tussen Hoegaarden en l’Ecluse-Beauvechain. Bergje op en bergje af langs akkers, holle wegen, graslanden en vergezichten. We plukten verse kersen van een boom (om dan tot de conclusie te komen dat het krieken waren) en bleven minutenlang staren naar een valk die zélf minutenlang onbewogen boven zijn prooi bleef fladderen. Het grootste deel van de wandeling liep door het groen. Het was afwisselend vertoeven tussen bomen, planten en dorpskernen met pittoreske huisjes. Het enige wat je moet doen is wandelen en genieten! En op het einde jezelf trakteren op een pintje natuurlijk. Voor mij een Hoegaarden Rosée!