op wandel logo
Borgloon

OP WANDEL IN BORGLOON

AFSTAND: 8,5 km

HOOGTEMETERS: 139

GEMIDDELDE DUUR: 1,5 uur (zonder pauze)

GRAAD: MAKKELIJK

TYPE NATUUR: OPEN LANDSCHAP, FRUITGAARDEN

OP WANDEL-SCORE: 4/5

Borgloon
Borgloon
Borgloon
Borgloon
Borgloon
Borgloon
Borgloon
Borgloon
Borgloon
Borgloon
Borgloon

Op wandel in Borgloon


Hier in hartje Haspengouw vind je alles terug wat Limburg is. Of alleszins, wat het voor mij is. Gezellige dorpskernen omgeven door geweldige groene landschappen. Goedlachse en gastvrije mensen die elkaar nog allemaal bij naam kennen en die met een sympathieke finesse de dag plukken. In Limburg heerst een soort gemoedelijkheid die hier in Borgloon écht tastbaar wordt!


De route start aan restaurant De Klappoel, pal in het centrum. Zoek naar de aangegeven wandelpijltjes en hop, je bent vertrokken. Via een trapje en een voetgangerstunnel klim je het Haspengouwse landschap in. Het geluid van de autowegen vergezelt je op de eerste kilometer, maar smelt daarna als sneeuw voor de zon. En voor je het weet sta je voor hét monument van Borgloon: het bekende doorkijkkerkje. Zet je wandeling even on hold en observeer het schouwspel van licht en lijnen. Het geeft de horizon vol heuvels nog meer dimensie. Of Toscane overrated is? Als je deze uitzichten ziet, misschien wel! De pijltjes brengen je verder langs uitgestrekte weilanden en boomgaarden. Ongeveer halverwege de wandeling kom je langs een tweede kunstinstallatie. Kies een houten bankje, zak lekker onderuit, neem er een glaasje glühwein bij en klink op de winter!


Wist je trouwens dat Haspengouw de meeste wijndomeinen van Limburg telt? Samen met de fruitteelt is dit misschien wel de smakelijkste regio van ons land. In de lente, het topseizoen, geniet je volop van de bloei en de bloesems. Maar deze fruitige streek verrast in elk seizoen. Er zijn een paar plekken in België die àltijd een goed idee zijn. Borgloon is daar volmondig eentje van!


Wij volgden de oranje pijltjes voor een route van 8,5 km. Liever een kortere route? Volg dan groen (4 km) of blauw (5,5 km). Voor de stappentellers onder ons is er een gele route van 12,5 km.


Alle info over de routes en de bezienswaardigheden kan je vinden bij op wandeleninlimburg.be en op visitlimburg.be. Parkeren kan in de omliggende straten, of in een van de aangewezen parkings op borgloon.be