op wandel logo
Connecterra

OP WANDEL IN CONNECTERRA (Maasmechelen)

AFSTAND: 13 km

GEMIDDELDE DUUR: 2 uur (zonder pauze)

GRAAD: GEMIDDELD

TYPE NATUUR: MIJNSITE, BOSSEN

OP WANDEL-SCORE: 4/5

Connecterra
Connecterra
Connecterra
Connecterra
Connecterra
Connecterra
Connecterra
Connecterra

Op wandel in Connecterra


Connecterra wordt in verschillende blogs en magazines overspoeld met woorden van lof. Het zou het mooiste panorama van Vlaanderen zijn. ‘Eerst zien en dan geloven!’ Dus sprongen we in de auto en na een uurtje rijden konden we de natuurpracht met onze eigen ogen bewonderen.


We parkeerden de wagen op één van de grote parkings naast het gebied in Maasmechelen. 5 minuten later stonden we aan de ingang van het Nationaal Park Hoge Kempen. Het park opende in 2006 de deuren voor het grote publiek. Connecterra ligt binnen de grenzen van dit park en kreeg een unieke uitstraling door haar verleden als industriële mijnsite. De 4 terrils staan als monumenten in het landschap en trakteren je na stevige klimmen en spannende afdalingen op prachtige #viewsfordays ‘Terril’ is trouwens een ander woord voor ‘steenberg’ of ‘mijnafvalberg’: een ophoping van niet gebruikte steenkool en steenafval. 


Connecterra telt 6 bewegwijzerde wandelroutes. Wij kozen voor de paarse route van 13 kilometer. Na een halfuurtje wandelen werd ons een zachte klim voorgeschoteld en konden we genieten van het eerste uitzicht. We daalden af tussen de honderden vingerhoedjes en liepen vervolgens langs de oevers van de plas naar de ‘Tweelingen’, twee terrils die vlak naast elkaar staan. Onderweg kwamen we langs een mierenkolonie die druk in de weer was met het bouwen van een nest. Minstens even indrukwekkend als de flanken van zo’n terril! Next up: kuiten bijten, billen branden en vervolgens uitblazen met zicht op een landschap vol groene longen en blauwe vlaktes.


Conclusie na 2,5 uur wandelen? Het is waar wat ze schrijven: Connecterra is prachtig! Laten we het samen prachtig houden. Draag je steentje bij en gun de dieren hun rust door op het pad te blijven. Gooi je afval niet op de grond. Kies liever voor een plasticvrije lunch en neem je afval mee naar huis. Zo kunnen zowel wij als de dieren hopelijk nog lang van de vergezichten genieten!