op wandel logo
Le Herou

OP WANDEL LE HÉROU (Houffalize)

AFSTAND: 12 km

HOOGTEMETERS: 438

GEMIDDELDE DUUR: 3 uur (zonder pauze)

GRAAD: MOEILIJK

TYPE NATUUR: VALLEI, BOS, RIVIER 

OP WANDEL-SCORE: 5/5

Ouren
Ouren
Ouren
Ouren
Ouren
Ouren
Ouren
Ouren
Ouren
Ouren

Op wandel in Houffalize


We trokken naar het zuiden van ons land en maakten een mini-roadtrip naar d’Ardennen. Na anderhalf uur bollen, kwamen we aan bij Le Hérou, een natuurpark langs de Ourthe. We hadden er al geweldige dingen over gehoord. Tijd om de natuurpracht met onze eigen ogen te bewonderen!


Na een halfuurtje wandelen kwamen we aan bij het eerste uitzichtpunt. En wat voor een ... Vanop een hoge rotswand kijk je neer op de tijdloze manier waarop het water door het herfstig landschap kronkelt. Zo wandel je verder langs de ‘crêtes’. Een mooi maar technisch stukje wandelen, glibberig en gevaarlijk bij regenweer. Daarna volgt een steile afdaling richting de oevers van de Ourthe. Geen lachertje, maar dankzij de metalen ketting kom je zonder kleerscheuren beneden. De paden langs de oevers zijn aangenaam en goed begaanbaar. Er wacht je nog een laatste hindernis waarbij je met een touw langs de rotsen moet klimmen. Ook hier is het opletten geblazen. Je kan lelijk vallen: op de rotsen, of in het water.


Als je deze route volgt, zal je op een gegeven moment steil omhoog moeten klauteren op een stuk waar je geen duidelijke weg ziet. Is klimmen niet je ding? Dan kan je het pad langs de oevers gewoon blijven volgen om later weer op de route te komen. Maar klimmen moet je sowieso! Want op het laatste stuk van de wandeling maak je serieus wat hoogtemeters. Eerst richting een Keltische nederzetting, daarna richting een feeëriek stukje bos. Maar ook voor deze zweetsessies word je beloond met een geweldig uitzicht!


Long story short: een avontuurlijke wandeling in een ongerept stukje natuur. Vree schoon. Maar je moet er wel wat voor over hebben. Ga niet wandelen bij regenweer, draag wandelschoenen met grip en neem zeker snacks voor extra suiker mee. Wij deden in het totaal 4 uur over de wandeling aan een gemiddelde van 5,3 km per uur en zonder lange pauze. Trek dus zeker 5 uur uit om vollenbak van de wandeling en de uitzichten te genieten. Check de route op Wikiloc voor alle info. Ook de website Ardennen.nl en VisitWallonie.be hebben leuke routes in Le Hérou. 


In het natuurgebied lopen meerdere bewegwijzerde routes. Een overzicht daarvan ontdek je op deze website.


Happy hiking!