op wandel logo
Nieuwpoort

OP WANDEL IN NIEUWPOORT

AFSTAND: 11 km

HOOGTEMETERS: 45

GEMIDDELDE DUUR: 2 uur (zonder pauze)

GRAAD: Makkelijk

TYPE NATUUR: Strand, duinen, haven, stad

OP WANDEL-SCORE: 2,5/5

Nieuwpoort
Nieuwpoort
Nieuwpoort
Nieuwpoort
Nieuwpoort
Nieuwpoort
Nieuwpoort
Nieuwpoort
Nieuwpoort
Nieuwpoort
Nieuwpoort

Op wandel in Nieuwpoort


Bestemming: Nieuwpoort. We logeerden in een appartementje met zicht op het Maritiem Park (voorlopig nog niet te huur, maar ik hou jullie op de hoogte!). We aten prachtige zonsopgangen als ontbijt, varende bootjes als lunch en fonkelende lichtjes als diner. De wind en de meeuwen zorgden voor gepaste muziek.


Ooit al eens een sneeuwstrand gezien? Ik ook niet. Maar zaterdagmiddag was het zover. ’s Ochtends stonden we op met een warm zonnetje en nog geen uur later lag er een wit dekentje over Nieuwpoort. We vertrokken vol enthousiasme voor een wandeling van 14 kilometer. Eerst langs de houten wandelpromenade met zicht op de havengeul, dan met het overzetbootje richting de duinen. We wandelden voorbij het militair domein en de knappe vuurtoren. Via een houten trap trokken we dieper de duinen in. Voor ons lag een prachtig stukje strand, zonder hoogbouw, ongestoord en sereen. Door de hevige sneeuwval kon je de zee amper zien, hemel en horizon werden één. De sneeuw viel tussen de rimpels in het zand. Sneeuwstrand met zebraprint.


Na enkele kilometers op het strand trokken we terug richting de stad. We veranderden van richting en kregen de bevroren sneeuw recht in ons gezicht. Van die laatste kilometers hebben we dus niet veel gezien. We hebben de route noodgedwongen ingekort. Daarom in ’t kort: via de andere kant van het militair domein wandel je door de duinen en langs kreken terug naar Nieuwpoort Stad. De route neemt je mee langs het ruiterstandbeeld van Albert I en langs het belfort, erkend als UNESCO Werelderfgoed.


Via de havengeul wandel je terug naar het Maritiem Park. Ideaal voor cultuurliefhebbers. Ik was vergeten hoe moe je kan worden van de koude lucht. We kwamen thuis, trokken droge kleren aan en ploften in de zetel. En nee, we zijn er niet meer uitgekomen.


De volledige route met knooppunten is te vinden op dekust.be.