14 dagen wandelchallenge

wandelchallenge

De Op Wandel-challenge? Da’s 14 dagen lang élke dag minstens 15 minuten wandelen. Want a walk a day keeps the doctor away! Hieronder vind je voor elke dag een opdracht, een tip of inspiratie. Om je op weg te helpen maakte ik een e-book met daarin mijn 12 wandelessentials voor dagtochten in België en omstreken. Je kan het e-book gratis downloaden via deze link.

Deel je avonturen op social media, tag @opwandel en gebruik #opwandelchallenge

Happy hiking!


Klik hieronder op dag van jouw keuze of scroll door het hele artikel:


Dag 1: neem een warm momentje mee naar buiten

Koffie, thee, soep, chocomelk,… We hebben allemaal een momentje in de dag waarop we genieten van een warm drankje. Drink je hot beverage vandaag niet aan tafel of in de zetel maar neem het mee naar buiten. Vul je thermos en hop, je bent vetrokken!

Mijn thermos is van Hydroflask. Onder andere te koop bij A.S. Adventure. Extra tip: vul je thermos met heet water voor je je drankje erin giet. Dat warmt je thermos op en daardoor blijft je drank langer warm.

Thermos van Hydroflask

Dag 2: plan een meeting of een gesprek buiten

  • Op het werk? Nodig je collega’s uit voor een wandelmeeting.
  • Werk je van thuis? Installeer Zoom/Skype/Teams/… op je smartphone, zet een koptelefoon op en volg de meeting al wandelend.
  • Thuis? Vakantieplannen, die lening bij de bank, verjaardagscadeaus,… Regel je zaken eens niet aan tafel maar in de buitenlucht.

Psst… Het is wetenschappelijk bewezen dat je van wandelen creatiever wordt. Verschillende filosofen en ook Steve Jobs deden hun meetings ook al wandelend. Als je werkgever of collega een probleem maakt van je wandelplannen, schuif dan dit artikel onder hun neus.

Dag 3: de feiten

Vroeger zat ik véél binnen. Maar deze campagne van Velux schudde me wakker.

Wist je dat…

  • We 90% van onze tijd binnenshuis spenderen, zonder verse lucht of genoeg daglicht?
  • De lucht in onze huizen tot 5x meer vervuild kan zijn dan de lucht buitenshuis?
  • We 70% van onze wakkere uren zittend doorbrengen?
  • Te weinig beweging globaal gezien de 4e grootste risicofactor voor sterfte is?

De cijfers hierboven komen uit de campagne van Velux en uit ‘The Sitting Epidemic’, een boek van MOVI. Gelukkig kunnen wij iets aan de situatie veranderen. Let’s become the outdoor generation!

Dag 4: mindset bij donker, regen en koude

  1. Slecht weer is ook gewoon weer. ’t Is maar hoe je het bekijkt.
  2. Met de juiste kleren kan je koude, regen én wind trotseren.
  3. In de wind kan je letterlijk en figuurlijk uitwaaien.

Luistertip: deze podcast van De Standaard over winter in Noorwegen. We kunnen heel wat wijsheden opsteken van onze Noorse medemensen.

Dag 5: doelen stellen

Mijn doel vorig jaar: een meerdaagse tocht maken. Met dat in het achterhoofd ging ik zoveel mogelijk wandelen en zo kreeg ik de conditie die ik nodig had.

Voorbeelden van wandeldoelen:

– 1000 km wandelen in één jaar

– opbouwen naar wandelingen van 15 km

– de GR5 wandelen

Een doel is specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden. Wees eerlijk met jezelf en stel een haalbaar doel voorop. Zo voorkom je teleurstelling als je het doel niet haalt.

Dag 6 en 7: zoek andere oorden op

Elke dag hetzelfde rondje gaat na een tijd vervelen. Da’s logisch. Verandering van spijs doet eten! Laat je inspireren door de wandelingen op opwandel.be.

Wat dacht je van deze wandeling door Oost-Vlaanderen? Eentje met veel vergezichten. Wist je dat wandelingen met weidse vergezichten hebben een extra kalmerend effect hebben? Dit komt omdat we het overzicht kunnen bewaren en dreiging makkelijker zien aankomen. Het zou iets evolutionair zijn.

Panoramaroute Oost-Vlaanderen
(c) Op Wandel

Dag 8: wandelbingo

Ga op wandel en vink zoveel mogelijk vakjes af. Ook leuk voor de kinderen!

wandelbingo
Opwandelbingo

Dag 9: de zonsopgang scoren

Check op Google wanneer de zon opkomt. Zorg dat je ongeveer een kwartier daarvoor aan het wandelen bent zodat je het kleurenspel volledig kan waarnemen. Wandel met zicht op het oosten, daar komt de zon op. Hetzelfde kan je natuurlijk ook doen met de zonsondergang.

Tip: check op voorhand het weerbericht. Wanneer het bewolkt is, kan je het spektakel niet zien. Een goede en gedetailleerde weer-applicatie is Meteoblue.

Dag 10: spring op de fiets

Check op Google Maps welke parkjes of domeinen er op fietsafstand van je huis liggen en ga daar op wandel. Mensen zijn gewoontebeesten: we gaan altijd naar dezelfde plekjes, uit gemak. Terwijl er zoveel moois aan onze voeten ligt. Soms zijn we blind voor wat er vlak onder onze neus ligt. Dus: spring op je fiets en go adventure in je eigen buurt!

Natuurpracht in het Provinciaal Domein van Kessel-Lo.
Op amper 10 minuten fietsen van mijn huis.
(c) Op Wandel

Dag 11: traag wandelen

Probeer eens om je wandelsnelheid te halveren en dus echt traag te wandelen.

Dat is ook wat Ilse Simoens doet in aflevering 10 van seizoen 2 van Op Wandel. Volgens haar past trager wandelen beter bij het ritme van de natuur.

Sidenote: in het begin kan het moeilijk zijn. Je gaat automatisch terug naar je eigen ritme. Maar na een tijdje ga je het omarmen en word je er helemaal rustig van.

Dag 12: foto’s nemen

We lopen vaak rond met onze camera in de aanslag en we nemen foto’s van allerlei dingen. Maar hoe vaak kijken we écht naar van wat we precies een foto nemen?

Daarom vandaag een opdracht uit de Op Wandel-kaartenset:

Kies iets waar je een foto van zou willen maken. Een uitzicht, een dier, een bloem… Waarom heb je dit gekozen? Wat voel je hierbij? Wat probeer je te vereeuwigen? Neem bij elke foto de tijd om stil te staan bij wat je hebt gefotografeerd.

Opdracht uit de kaartenset

De Op Wandel Verbindingskaarten

Ook al gemerkt dat je al wandelend de beste gesprekken voert? Met deze kaarten leer je jezelf of je wandelmaatjes nog beter kennen. De kaartenset bestaat uit 40 conversation starters en 20 opdrachten. Gebruik ze alleen of in groep en neem ze mee op je wandelingen.

Uren wandelplezier gegarandeerd!

Bestel hier jouw exemplaar.

Dag 13: wandel in een vorm

Remember deze Strava-figuren? Ze werden superpopulair tijdens de lockdown.

Tijd om er zelf eentje te maken! Het kan kleinschalig en de vorm hoeft helemaal niet complex te zijn.

Er zijn twee manieren om eraan te beginnen:

  1. Ga de deur uit met een routetracker en begin te wandelen. Hou de lijn in het oog en probeer zo dicht mogelijk bij je vorm te blijven.
  2. Maak de route op voorhand in een routemaker en download de GPX. Volg zo je voorgemaakte tekening.

Meer tips over je eigen vormen maken lees je hier.

(c) Anthony Hoyte – Strava

Dag 14: motivatie vasthouden

Sta even stil bij de voorbije 14 dagen. Voelde je je ook effectief beter door elke dag naar buiten te gaan?

Na het wandelen voel ik me: XXX (fit, energiek, trots, blij, rustig, creatief,… You name it.)

Schrijf je gevoel op een post-it en hang het naast je wandelschoenen. Twijfel je om naar buiten te gaan, kijk dan naar de post-it. Laat het gevoel na een deugddoende wandeling je motivatie zijn!


Proficiat! You did it!

De challenge duurde 14 dagen maar niemand houdt je tegen om er 365 dagen van te maken. 😉

Honger naar meer? Volg Op Wandel op Instagram en Facebook voor kilometers wandelinspiratie, mooie routes en gouden tips & tricks.

Dorien Draps

Ik ben Dorien. Ziel, pen en stem achter Op Wandel. Zot van de buitenlucht en lover of all things slow.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *