STOX wandelsokken met compressie: musthave of nice-to-have?

Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar STOX kende ik al, van de compressiesokken voor lopers. Maar wist je dat ze ook compressie wandelsokken hebben? Dorien mocht twee paar STOX compressiesokken testen tijdens haar hike met rotsige passages op the Isle of Skye (Schotland). Hoe werken compressiesokken voor wandelaars en hoe kies je de juiste soort? In dit artikel proberen we al je vragen te beantwoorden.

De werking van een STOX compressiesok

Oké, het kan niet anders: eerst wat technische uitleg! Het basisprincipe achter compressiesokken is degressieve compressie of afnemende druk. Bij de enkels is de druk het grootst, naar boven toe wordt de druk geleidelijk minder. Het gevolg? Het bloed stroomt makkelijker terug naar het hart, wat de bloedcirculatie en zuurstoftoevoer naar de spieren bevordert. Op die manier zorgen compressiesokken voor:

  • Ondersteuning van de spieren
  • Minder snel vermoeide benen
  • Kleinere kans op blessures, verstuikingen of krampen
  • Minder zwelling in voeten en enkels
  • Beter spierherstel omdat ze afvoer van afvalstoffen en toevoer van voedingsstoffen stimuleren

“Ik zal wel telkens een paar meenemen op meerdaagse trektochten of wandelingen in eigen land als ik wat moe ben of extra ondersteuning nodig heb.”

– Dorien

Waarom compressiesokken voor wandelaars?

Klinkt allemaal goed en wel, maar zijn compressiesokken echt nodig voor iedereen die graag wandelt? Het korte antwoord is volgens Dorien “nee”, maar er is natuurlijk een grote maar. “Als je sneller last hebt van vermoeide, zware benen of spierpijn, kun je er echt wel baat bij hebben. Wanneer je een meerdaagse hike wandelt, lijkt het me ook handig om een paar mee te nemen. Zo kan je je spierherstel bevorderen.”

Welke gear je draagt tijdens het wandelen, hangt natuurlijk altijd samen met het type wandeling of hike. Dat is niet anders in het geval van wandelsokken. Ook de behoeften van je lichaam kunnen van dag tot dag variëren. Je bepaalt dus zelf of en wanneer je nood hebt aan de druk van dit type wandelsokken en de bijhorende effecten ervan op je voeten. STOX zelf raadt ze aan in deze situaties:

  • Lange wandelingen, om te zorgen dat je langer kunt wandelen
  • Meerdaagse trektochten, zeker op ruw en technisch terrein, voor extra ondersteuning en stabiliteit
  • Wanneer je – om gelijk welke reden – nood hebt aan extra herstel
  • Bij bepaalde klachten over spieren of pezen hebben ze een positief effect, net omdat ze speciaal ontworpen zijn om de bloedsomloop te activeren
  • Als je last hebt van spataderen of oedeem, of lijdt aan diabetes, kunnen compressiesokken helpen (overleg met je arts!)

Welke wandelsokken met compressie kiezen?

  • Er zijn compressie wandelsokken voor dames en heren. De voetvorm van vrouwen is verschillend van die van mannen, dus let erop dat je juist kiest. Kies ook de maat van je voeten, niet een maatje groter zoals meestal het geval is bij wandelschoenen. Naast de schoenmaat bepaalt de omvang van je kuit je STOX maat. Meet deze zeker na met een meetlint, zodat je de meest optimale compressiesok uitkiest voor jouw hikes.
  • STOX heeft zowel hoge/lange kuitsokken als lage/korte enkelsokken. Hoge compressiesokken oefenen uiteraard de hoogste gerichte druk uit, want ze doen hun ding zowel op je voeten als op je kuiten. Waar de enkelsokken enkel de bloedcirculatie van de voeten en enkels verbeteren, gaan de hoge sokken ook rond je kuiten voor druk zorgen en daardoor nog beter helpen tegen stijve spieren, blessures en vermoeidheid. Als het je meer te doen is om minder zwellingen in de voeten en sneller herstel, kunnen de enkelsokken al volstaan.
  • Dryarn® of merino? Dryarn®, een innovatieve, door sporters geliefde, synthetische microvezel, heeft een sterk vochtafdrijvend vermogen (6x beter dan polyester) en houdt je voeten dus koel en droog like a pro. Ze zijn ook heel sterk, wat ze misschien net iets geschikter maakt voor veelvuldig gebruik. Natuurlijke merinowol staat dan weer bekend om zijn vermogen om je temperatuur op pijl te houden, op koude én warme dagen. Beide zijn ademend en comfortabel op vlak van verluchting/verfrissing. Welke het beste bij jouw voeten passen, hangt dus wat af van je persoonlijke voorkeur (synthetisch vs natuurlijk) en hoe vaak je ze zal dragen. Put them to the test om te voelen welke je aangenamer vindt.

“Eerder een add-on voor meer zelfzorg”

Dorien droeg de hoge en lage compressiesokken tijdens haar vijfdaagse hike op Isle of Skye. Q&A time!

Vond je het de eerste keer moeilijk om ze aan te doen? Wordt het gemakkelijker?

“De eerste keer was het zoeken, zeker in het geval van de lange sokken. De techniek om ze aan te doen (https://stoxenergy.com/pages/wear-care) is even wennen. Krul ze op, rol ze rustig af zonder er te hard aan te trekken en vermijd rimpels aan de kuiten. De enkelsokjes gaan makkelijker.”

Hoe voelen ze aan?

“Ik was verrast door hoe goed ze aanvoelen. Ze zijn eigenlijk best dik, maar als je ze aan hebt, zijn ze aangenaam licht. Ik heb ook amper zweetvoeten gehad, terwijl ik daar vaak wel last van heb. Ook naar wrijving en blaarvorming toe waren ze een goede match met mijn voeten.”

Vind je ze aangenaam om te dragen? Is het van in het begin aangenaam of moest je er even aan wennen?

“De enkelsokjes vond ik aangenaam om langere tijd te dragen, ook al is het even wennen en zoeken, want ze zitten natuurlijk opvallend strakker dan andere wandelsokken.

De lange sokken vond ik minder geschikt voor elke dag, een hele hike lang. Ik had tijdens deze trektocht geen last van vermoeidheid of blessures, dus ik had er weinig nood aan. Ik kon ze maximaal zo’n vier uur (ver)dragen, net doordat ze over de hele lengte nogal strak zitten en iets te ‘ingrijpend’ voelen als je lichaam niet zo’n nood heeft aan de compressie. Ik voelde echt dat ze impact hadden op mijn spieren en pezen en dat mijn lichaam daar wel even aan moest wennen. In mijn geval zijn de lange sokken ideaal voor een paar uur per dag, maar niet voor een hele trektocht.

Er zijn blijkbaar nog wandelaars die het minder aangenaam vinden om compressiesokken een groter aantal uren te dragen. Ook al doen de wandelsokken hun werk op die momenten nog altijd en bevorderen ze het herstel: het is sowieso heel persoonlijk hoe lang je er graag mee beweegt. Zolang je ze maar uitdoet als je neerligt of slaapt, want in een horizontale positie pompt het hart zelf meer dan voldoende.”

Niet onbelangrijk: wat vind je van de look?

“Ik ben fan! STOX heeft duidelijk gekozen voor leuke kleurencombinaties, weg van de typische combinaties, wat het wat stoerder maakt. Een geslaagde, sportieve look!

Als je trouwens de lange kuitkousen draagt, is het nuttig om er een lange broek of legging over te dragen, anders haak je sneller in struiken etc. en dat beschadigt de sok. Draag de sok ook zeker niet over je legging, ze is enkel effectief als je ze rechtstreeks op je huid draagt.”

Voor welk type hikes ga je ze nog dragen?

“Ik ga de STOX kuitsokken niet standaard dragen, maar ik zal wel telkens een paar meenemen op meerdaagse trektochten of wandelingen in eigen land als ik wat moe ben of extra ondersteuning nodig heb. Ik zie ze meer als een add-on voor zelfzorg. De enkelsokjes zal je me wel vaker zien dragen.”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *