Wie zegt dat een beetje luxe op de trail niet mag, heeft ongelijk. Er gaat niets boven een zalige portie selfcare na een intense dag hiken. En wie weet draag je tijdens dat hiken liefst een laagje make-up. Waarom niet! Alles kan, alles mag. Maar een hele beautycase meesleuren, dat is geen optie. Gelukkig bestaan er compacte oplossingen die ook nog eens goed zijn voor de natuur. Shinen op de trail: this is how you do it. (PS – Lees zeker tot het einde, misschien staat daar een mooie kortingscode.)
Soul & size matters
Dus jij wil graag een gezichtscrème of heerlijk ruikende shampoo mee in je backpack? Check dan eerst of jouw producten voldoen aan deze 2 vereisten:
- Gewicht: Kijk naar het gewicht en de vorm. Alles is liefst zo licht en zo klein mogelijk.
- Planeet: Controleer de ingrediënten. Kies voor natuurlijke producten die lief zijn voor mens en planeet.
Denk je nu: ‘Ja, maar… Die ingrediëntenlijst op de labels van schoonheidsproducten is vaak Chinees.’ Dat klopt. Bewuste keuzes maken is niet altijd eenvoudig, maar toch zo belangrijk. Onze huid is ons grootste orgaan, so we better take good care of it. Wist je dat er in de meeste schoonheidsproducten heel wat schadelijke stoffen zitten? Clean cosmetics zijn dus niet alleen goed voor de natuur, maar ook voor jou. Wie mooi wil zijn moet geen pijn lijden, wél bewust smeren.
Er zijn een paar manieren waarop je doordachte aankopen kan doen. Zo is er COSH!, een Belgisch platform voor groene producten en merken. Via de zoekfunctie vind je snel verkooppunten voor natuurlijke en organische cosmetica en skincare. Maar je kan ook zelf je eigen research doen. Communiceert een merk niet transparant over haar ingrediënten en bijdragen voor mens en milieu? Dan kan je er (meestal) vanuit gaan dat er niets is om over naar huis te schrijven.
Ik help je op weg en deel in dit artikel enkele van mijn favoriete producten. Soms zal je het woord ‘organic’ of ‘natural’ zien verschijnen. Een woordje uitleg bij die termen:
- Natural beauty: ‘natural’ staat voor de aard van de ingrediënten. Natuurlijke ingrediënten komen van natuurlijke bronnen zoals planten, mineralen, bloemen…
- Organic beauty: ‘organic’ staat voor de herkomst van de ingrediënten en de biologische manier waarop deze ingrediënten worden geproduceerd.
Wil je meer weten over clean beauty? Check dan dit artikel van The Natural Beauty Club, mijn favoriete schoonheidswinkel. Ze hebben verschillende labels voor hun producten zodat je zo transparant mogelijk kan shoppen.
Skincare
Je huid krijgt het zwaar te verduren tijdens een hike. Gure wind, sterke zonnestralen, zand en stof… Door je huid goed te verzorgen, ga je al heel wat vervelende ongemakjes uit de weg.
Gezicht
Thuis smeer ik zowel ’s ochtends en ’s avonds een crème. En ook tijdens een trektocht probeer ik die routine vast te houden. Mijn dagcrème is de SKIN BY DINGS – First Things First: Face primer & moisturizer. Deze crème is een echte multitasker met een SPF 30. Bescherming tegen de zon is ontzettend belangrijk: hier in België en al zeker in de bergen. De verzorging ruikt niet, plakt niet en komt in een stevige verpakking die toch licht is. Wat wil een hiker nog meer?
Voor ik de tent inkruip, reinig ik mijn gezicht met de Daily Detox Facial Wash van Evolve. Daarna smeer ik de Daily renew facial creme van Evolve. Deze moisturizer herstelt, kalmeert en hydrateert je droge huid. De crème heeft een smeuïge textuur die je zowel als dag-, nacht-, hand- en voetencrème kan gebruiken. Pluspunten voor de vanille- en kokosnootgeur. Je tent rook nog nooit zo fris.
Meer over Skin By Dings lees je hier. Alles over de groene missie van Evolve lees je hier.
Lichaam
Mijn lijf smeer ik na een douche in met de Citrus Blend Aromatic Body Lotion van Evolve. De frisse geur is een zaligheid, alsof je een bad neemt in citroensorbet. De bodylotion kan je kopen in handige travel size.
Zeep en shampoo
Voor ik clean beauty leerde kennen, gebruikte ik de Sea To Summit Wilderness Wash. Met het bioafbreekbare concentraat kan je zowel douchen als de afwas doen. Praktisch dus, maar een pak minder aangenaam wat geur en textuur betreft. Mijn beslissing was dus snel gemaakt: Evolve neem ik ook meer onder de douche.
De citrus blend aromatic wash heeft dezelfde frisse geur als de bodylotion. De superfood shine shampoo en conditioner verspreiden dan weer de verkwikkende geur van granaatappel. Maar die geur is niets in vergelijking met hoe zacht mijn haar is na een wasbeurt. Of ik ook thuis zweer voor Evolve? Reken maar van yes. Allemaal verkrijgbaar in travel size.
Belangrijke sidenote: de producten van Evolve hebben een COSMOS-certificaat. Dat wil zeggen dat ze aan strenge Europese standaarden voor natuurlijke producten voldoen. Op de website van Evolve staat: “All of our products have at least 98% natural origins and we screen over 150 of our ingredients to ensure they are GMO-free and biodegradable.” Biologisch afbreekbaar dus, maar toch is het belangrijk dat je de Leave No Trace-principes volgt om je impact op de natuur zo klein mogelijk te houden.
Make-up
Als het op make-up aankomt, volg ik eigenlijk gewoon mijn buikgevoel. Soms loop ik enkele dagen zonder make-up. Soms heb ik nood aan een vleugje mascara. Wel probeer ik zo weinig mogelijk maquillage aan te brengen. Dat doe ik bewust omdat ik mijn huid zo proper mogelijk wil houden en omdat ik meerdere keren per dag zonnecrème smeer. Minder make-up is ook gewoon makkelijk en het bespaart je tijd. Ik kijk liever naar de bergen dan in mijn spiegel. 😉
Op de trail red ik mezelf met deze drie essentials.
1. Concealer van RMS Beauty
De beste concealer ter wereld? Uncover-up van RMS Beauty (nr 22). I’m obsessed and this is why:
- Makkelijk smeerbaar
- Je ziet het amper liggen op je huid
- Het kleine potje weegt amper 5,67 gram
Geloof mij vrij: het is een echt wondermiddel. Ik gebruik het vooral voor mijn wallen maar je het ook gebruiken voor rode vlekjes of oneffenheden. Voor amper €39,00 kan je er dus helemaal flawless uitzien. Vind je het toch aan de dure kant? Weet dan dat ik deze concealer thuis elke dag smeer en er toch makkelijk 6 maanden mee kan doen. Dat plaatst de prijs wat meer in perspectief.
RMS heeft trouwens nog een heleboel andere producten die de moeite waard zijn. Deze neem ik niet mee op een trektocht maar hebben thuis wel een vast plaatsje in de kast:
- luminizing powder (kleur grande dame) – highlighter in poedervorm
- luminizer x quad – highlighter in crèmevorm
2. Lip2Cheeck van RMS Beauty
Nog zo’n wondermiddel van RMS! Lip2Cheeck is zowel een blush als een lippenstift. Ik gebruik ‘m stiekem ook als oogschaduw. Zo krijg je een naturelle ton-sur-ton look. De formule is opnieuw makkelijk smeerbaar (poeders zijn minder handig on trail) en komt in vele vrolijke kleurtjes. Ik ben vooral fan van de kleur ‘illusive‘, maar er is voor elk wat wils.
3. Mascara van ILIA
Ah, ILIA. Schoon merk op alle vlakken. De verpakking ziet er niet alleen mooi uit (check zeker hun recycling programma), ook de inhoud mag er zijn. Hun mascara is een echte topper. Na enkele nachtjes in een tent kan je er soms ineens een paar jaar ouder uitzien: een laagje mascara doet dan wonderen. Nina van The Natural Beauty Club vertelde me dat ze zelf nog nooit zo’n goede mascara was tegengekomen. En ze heeft gelijk: een natuurlijke verlenging en volume van je wimpers zonder klonters!
Een tijdje geleden brachten ze de mini-collectie op de markt: een combinatie van enkele van hun best-sellers in neutrale tinten: mascara, lipgloss, lippenbalsem en oogschaduw. Met dit setje kom je op de trail een heel eind.
Extra’s : nagels, deo, tanden, lenzen, borstel, parfum en… babywipes
Naast shampoo, zeep, crèmes en make-up zit ook het volgende altijd in mijn backpack:
- Nagelknipper: niets zo vervelend als lange nagels die in je huid snijden of waar vuil onder kruipt.
- Scheermesje: investeer in een safety razor – eventjes wennen in het begin maar daarna heel aangenaam in gebruik.
- Lenzen en desinfecterende handgel: tijdens het wandelen draag ik mijn lenzen, ’s avonds draag ik mijn bril. Om hygiënisch te kunnen wisselen heb ik altijd desinfecterende handgel bij.
- Tandenborstel: een exemplaar van bamboe is biologisch afbreekbaar en van nature anti-bacterieel. Enkel de nylon borsteltjes moet je bij vervanging in de vuilbak gooien.
- Tandpasta: je kan kiezen voor tandpastatabletten maar daar ben ik zelf niet zo’n fan van. Mijn tanden voelen beter aan wanneer ik poets met tandpasta. Plantaardige en biologisch afbreekbare alternatieven vind je op de website van Kudzu. Wij poetsen zelf met Trybol, te koop bij A.S. Adventure.
- Haarborstel: mijn haren borstel ik met de Tangle Teezer. Niet meteen de meest ecologische borstel maar ik hem ‘m al jaren en ben er tevreden van. Na een dag hiken heb je gegarandeerd knopen van de wind. Deze borstel ontwart knopen op een zachte manier.
- Parfum: een vriendin had onlangs een hervulbaar parfumflesje bij tijdens het hiken. Ze had het gevuld met Eau fraîche Groene Thee van Yves Rocher. ’t Is een zaligheid om die frisse geur te ruiken tijdens het wandelen.
- Deodorant:
- Eigenlijk neem ik geen deodorant mee op trail. Dat komt omdat ik mijn oksels op voorhand behandel met Axitrans, dat is een antitranspirant die de werking van je zweetklieren afremt. Meestal ben ik hiermee zo’n 10-tal dagen zweetvrij. Het is wel niet gezond om altijd Axitrans te gebruiken. Wij doen het daarom bewust alleen wanneer we op wandeltocht gaan, bijvoorbeeld. Lees zeker dit artikel van Radio2 en contacteer bij twijfel je dokter.
- Babywipes: Met babywipes kan je echt àlles doen. Je lichaam en je lady- of men parts opfrissen, iets schoonmaken… Voor mij zijn het echte lifesavers – zeker op dagen waarop er geen sanitair is. Kies ook hier voor bio-afbreekbare exemplaren zoals de doekjes van Naïf. Neem altijd je afval terug mee naar de bewoonde wereld te nemen. Laat nooit iets achter in de natuur en probeer ook zo weinig mogelijk afval achter te laten in de berghutten.
Extra tip voor wie last heeft van schurende billen: probeer Smoovall eens uit. Smoovall is een onzichtbare beschermlaag die je huid beschermt tegen wrijving. Heb de spray intussen al aan enkele wandelaars aangeraden en zij zijn er zeer tevreden van. Sidenote: er is op hun website niets te vinden over de impact op mens en planeet.
Menstruatie en hiken
Dé hamvraag: wat als je menstrueert tijdens het hiken?! Awel, er zijn verschillende oplossingen. Ten eerste, eerlijk is eerlijk, ik zweer nog steeds bij good old maandverband. Het is één van de weinige oplossingen waar ik me echt comfortabel bij voel. Maar ik ben wel vastberaden om nieuwe dingen te proberen.
Sidenote: als je met maandverband of tampons werkt, zorg dan altijd voor aan afgesloten afvalzakje en draag je afval mee naar het dal.
Menstruatiecup
Enkele jaren geleden kwam ik aanraking met de menstruatiecup. Deze gebruik ik vooral bij warme temperaturen en ik ben er op zich wel tevreden van. Ik gebruik de cup niet tijdens het sporten omdat het bij mij niet altijd goed blijft zitten. Het gaat dan heel vervelend schuren, zoals een tampon. Maar dat is voor iedereen anders en er zijn veel succesverhalen over deze cups. Ik kocht ze bij Organicup. Check zeker hun website voor extra uitleg, vragen en antwoorden.
Er zijn vrouwen die de cup ook gebruiken tijdens het hiken, al stel ik me toch vragen bij de praktische kant. Om een cup te reinigen heb je bijvoorbeeld kokend water nodig. En wanneer je een cup leegt, blijven er ook wel wat restanten achter op je handen.
Ik denk dat het kan als je:
- niet veel bloed verliest
- voldoende privacy hebt bij het wisselen
- toegang hebt tot water om je handen en de cup te reinigen – al kunnen de babywipes ook soelaas bieden
Het uitproberen waard, maar voor mij persoonlijk is het niet de meest handige oplossing.
Menstruatieondergoed
Period panties are everywhere. Ik bots continu op enthousiaste reviews en ook verschillende outdoorbloggers vertellen over hun positieve ervaringen met de panties. Klik zeker door naar deze blog van Erin Outdoors. Deze Youtube-video van Vera Camilla vond ik ook verhelderend.
Het ondergoed is eigenlijk een duurzaam alternatief dat het dichtst in de buurt van maandverband komt. De stof is vochtabsorberend, antibacterieel en daardoor beperkt het ook geurtjes. Je kan de onderbroeken gewoon uitspoelen, wassen en opnieuw hergebruiken. Er bestaan verschillende vormen (van brazilian tot high waist) en met verschillende absorptieniveaus.
Ik schaf er een paar aan voor m’n volgende hike en maak er dan een aparte blog over. Maar ik denk dat dit wel eens een winnaar zou kunnen zijn.
Kortingscode The Natural Beauty Club
Voilà! Dit was het inkijkje in mijn toiletzak. Benieuwd welke tips jullie interessant vonden. Misschien heb je zelf nog wel enkele leuke tips? Laat het weten in de comments hieronder.
Zoals je hebt gelezen, ga ik heel graag langs voor clean beauty advies bij The Natural Beauty Club in Leuven. En ik heb goed nieuws, want ik mag je korting geven op je eerste aankoop! Bestel via deze link en je korting wordt automatisch verrekend.
Happy hiking!
Liefs,
Dorien