Roadtrip door België met Dacia: op zoek naar de vrede van de wildernis

Dacia Belux nodigde me uit om samen op roadtrip te gaan. Niet zomaar een roadtrip, wel eentje waarbij we op zoek gaan naar de basis en essentie van het leven: “on the road to the essential”. De zoektocht gaat door in eigen land, want liggen de schatten niet gewoon recht onder onze neus? Kom het samen met ons ontdekken in een 4-delige reeks. 

Essential 1: de vrede van de wildernis

In de eerste aflevering zoeken we de vrede van de wildernis aan de kust (klik hier om te bekijken). We kunnen namelijk heel wat leren van de wilde natuur. Wendell Berry schreef met “The Peace of Wild Things” een gedichtenbundel over de positieve kracht van de natuur op het menselijke zijn. In een wereld die altijd bezig is met de volgende stap, vindt hij vrede in wilde dingen uit de natuurlijke wereld. Want wilde dingen leven in het moment. Ze zijn niet zoals wij mensen altijd bezig met het verleden of de toekomst.

The peace of wild things

When despair for the world grows in me
and I wake in the night at the least sound
in fear of what my life and my children’s lives may be,
I go and lie down where the wood drake
rests in his beauty on the water, and the great heron feeds.
I come into the peace of wild things
who do not tax their lives with forethought
of grief. I come into the presence of still water.
And I feel above me the day-blind stars
waiting with their light. For a time
I rest in the grace of the world, and am free.

Het gedicht beschrijft de rust en sereniteit die overheerst in de wildernis. Laat dat nu net de reden zijn waarom de mens zo graag de wilde natuur intrekt en zich omringt met (huis)dieren. Planten en dieren zijn helemaal thuis bij zichzelf. Ze geven zichzelf over aan de grillen van het leven en doen dat zonder oordeel over wat is of wat zou moeten zijn. Een vogel vliegt. De bloem bloeit. De zon schijnt. Het is wat het is. Natuurelementen zijn van nature heel mindful en herinneren ons iedere keer aan die staat van zijn. Zien hoe zij leven, helpt ons om terug te connecteren met de wilde innerlijke natuur die in ons leeft. 

Meer lees je in mijn boek “10 levenslessen van de wandelaar”. Beschikbaar online en in de winkels, gedrukt of digitaal. Altijd lief als je rechtstreeks bij mij aankoopt, dan hou ik als auteur veel meer over. Naar de webshop.

Wilde zeehonden op het strand van Oostende

Toen ik een tijdje geleden een strandwandeling maakte in Oostende, viel mijn mond open toen er een zeehond gewoon op het strand lag te rusten. Rond het diertje waren koorden gespannen. Daarnaast stond een fiere vrijwilliger die de rust van de zeehond bewaakte en nieuwsgierige passanten uitleg gaf. Het was lange tijd bijna ondenkbaar om zeehonden te spotten aan onze kust, maar de laatste jaren wordt de kans dat je ze kan zien steeds groter. 

Twee soorten zeehonden vertoeven aan onze kust: de gewone zeehond (donkergrijze/bruine kleur) en de grijze zeehond (grijze rug, lichte buik). Het verschil zit voornamelijk in grootte. De gewone zeehond is ongeveer 1.8 meter lang, terwijl een mannelijke grijze zeehond al snel tot 3 meter lang kan worden. De zeehonden komen soms meerdere dagen na elkaar uitrusten op het strand. Ze gebruiken die tijd om opnieuw op krachten te komen en hun tocht daarna verder te zetten. 

Eentje gespot? Ga er dan niet zomaar naartoe. Volg de richtlijnen van Stad Oostende:

  • Hou voldoende afstand (minstens 30 meter). Door dichterbij te komen, bezorg je het dier stress. Weet ook dat zeehonden scherpe tanden hebben en ze je kunnen bijten.
  • Hou je hond aan de leiband. Zo bescherm je de zeehond én jouw hond, want zeehonden kunnen besmettelijke ziektes dragen.

Tip: doe eens een babbeltje met de vrijwilligers van het North Seal Team die bij de zeehonden staan. Ze staan hier door weer en wind, werken met een beurtrol en een noodtelefoon. Onder de vrijwilligers heerst een grote collegialiteit en vooral ook een grote passie en liefde voor de wilde dieren. “Ze geven me rust en doen me weer met beide voeten op de grond komen,” vertelde een vrijwilliger ons. Zij hebben hun vrede gevonden in de wildernis. 

Surfen op de golven van de wind in Westende

Storm op komst, wind door je haren of regen in je gezicht… Je kan erover klagen of je kan ervoor kiezen om er de voordelen van in te zien. Dat is ook wat ze bij beachclub De Kwinte in Westende doen. Want zonder wind is surfen of cruisen met een zeilwagen zelfs geen optie. Matthijs geeft ons met plezier een initiatie zeilwagenrijden. 

“Wat is dat?”, hoor ik je denken. Zeilwagenrijden is eigenlijk zoals varen met een zeilboot, maar dan op het strand. Je neemt plaats in een wagentje op 3 wielen met daarop een groot zeil. Dankzij de wind en jouw stuurtechnieken, kan je in volle vaart over het strand rijden. Soms komen je wielen door de kracht zelfs van de grond. Je begint te zweven en dat is een geweldig gevoel! Om te kunnen rijden, is zowel de windrichting als de windsterkte belangrijk. Tussen 3 à 6 beaufort is ideaal. Te veel wind? Dan komt je karretje niet in beweging. Te weinig wind? Dan wordt je sessie strandzeilen gevaarlijk. Het is dus zoeken naar balans en vooral meewerken met de natuur. Probeer het ook eens uit! Info en boekingen via deze link

Vanuit je raam ziet het weer er altijd erger uit dan het in werkelijkheid is. Slecht weer bestaat niet, weer is gewoon weer. Slechte kleren daarentegen bestaan wél. Gelukkig is regenkledij niet gemaakt om je binnen te houden. Zo zie je maar dat de manier waarop je naar dingen kijkt belangrijk is. ‘t Is ook weer een lesje in vrede van de wildernis! 

Kudde ezels en pony’s in de Doornpanne in Koksijde

Wist je dat je aan de kust wilde ezels en pony’s kan vinden? Ze leven in kleine groep en vertoeven in de Doornpanne, een duinmassief van 240 hectare in Koksijde. Vlakbij vind je de hoogste duin van onze kust: de Hoge Blekker (33 meter hoog). Duinen zijn een natuurlijke vorm van verdediging tegen water en tegelijkertijd belangrijk voor drinkwaterwinning. Bovendien kan je in de duinen een unieke en rijke planten- en dierenwereld vinden. 

Rika van het bezoekerscentrum neemt ons mee op wandel. Samen gaan we op zoek naar de wilde dieren. We hebben geen idee waar ze in het grote gebied verstopt zitten en moeten dus afgaan op Rika’s kennis: waar staan de dieren meestal en welke sporen kunnen we vinden? Vrij snel botsen we op de ezels. En wanneer we het bijna willen opgeven, komt ook de kudde pony’s tevoorschijn. Net zoals wij, zijn ze ook blij om ons te zien. Ze spelen er op los en komen ons zelfs begroeten! Eventjes werden we er stil van. Laat net dat de kracht van de wildernis zijn: wanneer je naar een dier kijkt, ben je niet bezig met je to do-lijstjes, maar dan zit je helemaal in het moment. 

Vol passie vertelt Rika ons over het belang van de duinen en de rol die de dieren hier spelen. Onbewust zijn ze namelijk bezig met natuurherstel. Door hun natuurlijk graasgedrag te vertonen, zorgen ze voor meer diversiteit. Een mooie les uit de natuur, want daar bestaat niets zonder het andere. Alles is met elkaar verbonden. De boom kan niet groeien zonder water, licht en mineralen in de grond. Wij kunnen niet leven zonder de zuurstof die door de bomen geproduceerd wordt. En als de meer wolven komen, zal de populatie van hun prooien dalen, wat er dan weer voor zorgt dat de vegetatie in die regio kan veranderen. Zo kan je eindeloos doorgaan: het is een cirkel, een oneindig groot verband.

In dit mooie natuurgebied kan je verschillende wandelingen maken. Op de websites van Visit West-Vlaanderen en Natuur & Bos kan je mooie suggestieroutes vinden. 

Barbecue op het strand van Sint André in Oostduinkerke

Van een diner with a view gesproken! Met zicht op de zonsondergang en de klotsende golven, steken we de barbecue aan. Het stukje strand van Sint-André is nog heel puur: duinen en weinig flatgebouwen. Van alles wat we vandaag gedaan hebben, is dit voor mij het hoogtepunt. Vertragen in de natuur, weg uit de keuken en de dagelijkse routine onderbreken met een etentje op het strand. Zelf wild zijn! 

Wil je ook graag eens de barbecue bovenhalen? Als je vuur wil maken, vraag je best toestemming aan het lokale bestuur. Maar ook zonder vuur kan je genieten. Vul een picknickmand en je bent vertrokken! Neem je afval altijd mee en heb respect voor de natuur. 

Op naar de volgende bestemming

In de volgende aflevering van deze 4-delige reeks gaan we back to basics. We stellen een maaltijd samen met wat we vinden tijdens een deugddoende wandeling in het Hageland. Wil je niets missen? Subscribe je op de huidige video en krijg een melding wanneer de volgende verschijnt!

Dorien Draps

Ik ben Dorien. Ziel, pen en stem achter Op Wandel. Zot van de buitenlucht en lover of all things slow.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *