“To know how to listen to a tree is a way of traveling too.” Op de website van toerisme Slovenië staat deze prachtige zin te blinken. De Slovenen zijn fier op de manier waarop ze met de natuur omgaan. Met veel respect, liefde en zorg. A.S.Adventure kon geen betere plek kiezen om het Explore Camp te organiseren. Of ik mee wou? Dat moesten ze mij geen twee keer vragen. Samen met enkele A.S.Adventure-medewerkers, bloggers Manou Maudgal & Thomas Lauriks en fotograaf Frits gingen we op pad: Slovenië ontdekken én nieuwe spullen uit de zomercollectie testen. Het verdict lees je hieronder.
Het land van de groene liefde
Wie goed kijkt ziet dat het woordje ‘love’ verstopt zit in Slovenië. Liefde voor lokaal, gastronomie en groen. En die liefde is voelbaar van Ljubljana tot in elke uithoek van het land. In deze oase leven meer dan 22.000 dieren- en plantensoorten. Niet gek als je weet dat bijna 60% van het landoppervlak bestaat uit bos. Nog een mooier cijfer: bijna 40% van Slovenië is beschermd gebied.
Onze bourgondische gids Borut is dan ook vastberaden ons dit kloppend hart van Europa volop te laten beleven. “Respect for nature shows in the way we live, think and do. It’s what we were taught in school, and it’s what we’ll carry on to our children.” Vanaf het moment dat we voet op Sloveense bodem zetten, mogen we getuige zijn van die groene passie. We rijden de luchthaven uit, recht de natuur in. Het valt meteen op hoe proper de straten zijn. Huizen en wegen zijn bijna het enige spoor van menselijke beschaving. Hier is de natuur duidelijk nog koning en dat is een ongelofelijk aangenaam zicht.
We rijden richting Logar Valley, een vallei in het noorden tegen de grens met Oostenrijk. Logarska Dolina is één van de mooiste gletsjervalleien in Europa en vormt samen met Robanov Kot en Matkov Kot een valleientrio in de Solčava regio. Onderweg springen enkele reetjes betrapt terug de bossen in. Hun witte staartje is het laatste wat we tussen de bomen zien verdwijnen. Terwijl een deel van ons wedstrijdje reetjes spotten speelt, kreunt de rest achterin het busje onder de kronkelende bergwegen. Gelukkig is niets in Slovenië ver weg: in een oogwenk van 1.5 uur staan we van de luchthaven in Ljubljana bij ons hotel in Logarska Dolina.
Na Logar Valley staat een bezoekje aan het zuidwestelijke Vipava Valley op de agenda. In het noorden proeven we de Alpen, terwijl in Vipava een wolkje Italië in de lucht hangt. De vallei ligt vlak bij de Adriatische zee en het glooiend landschap is perfect voor wijnbouw. Hier botsen we op een heel ander Slovenië. Zeker wanneer we door Goče wandelen, één van de oudste wijndorpjes van het land. Een levend museum dat rechtstreeks uit een Toscaans filmdecor lijkt te komen. In amper 5 dagen krijgen we dus een goede indruk van de landeninfusie die Slovenië eigenlijk is. Maar het charmante geheim van het smakenpallet is dat de Slovenen hun eigenheid in elke regio weten te behouden. Dat in combinatie met hun hart voor groen katapulteert Slovenië naar mijn top 5 Europese landen. En het is dan nog eens een hiking paradise ook. Ha! Wat wil een mens nog meer.
Fietsen & kajakken
Slovenië is een outdoorparadijs waarvan we stukjes ontdekken op de e-bike, in de kajak en met onze wandelschoenen. Aan avontuurlijke activiteiten geen gebrek.
Logarska Dolina: e-biken langs de panoramic route
Vanuit het dal in de Logarvallei vertrekt de Solčava panoramische fietsroute. De route is in het totaal 37 kilometer lang maar kan opgedeeld worden in verschillende lussen. Wij kozen voor de combinatie van de groene (21 km) en de blauwe (8 km) route voor een totaal van 29 km en 15 stoppunten of bezienswaardigheden langs de route waaronder de ‘Church of the Holy Spirit’. Stippel je eigen route hier uit.
Fietsen is normaal gezien niet echt mijn ding, maar dankzij de e-bikes is het een geweldige ervaring. Ik moet amper moeite doen om de vele bergen en heuvels op te klimmen en daardoor kan ik elk uitzicht helemaal in me opnemen. Zéker voor herhaling vatbaar. Deze fietsroute mag absoluut niet op je to-do lijstje ontbreken.
Je kan fietsen huren bij Hotel Plesnik of een gegidste tour regelen via het lokale toerismebureau. Wij werden gegidst door White Rabbit Outdoor.
Extra tip: maak een stop bij de Rinka waterval. De waterval is 90m hoog en daarmee de tweede hoogste waterval in Slovenië. Ze ligt onder de toppen van de Kamnik–Savinja Alpen (die je trouwens ook kan beklimmen). Vanaf de ingang van Logarska Valley Regional Park is het ongeveer 20 minuten wandelen. Let wel: in het hoogseizoen moet je betalen om met de wagen het park binnen te rijden.
Kajakken op de Savinja rivier
Wanneer we opstaan is het fel aan het regenen. Op de planning vandaag staat een kajaktocht op één van de vele rivieren die Slovenië rijk is. Even is het twijfelachtig of de tocht wel kan doorgaan, maar onze gidsen van Adventure Valley hebben er alle vertrouwen in. Ze steken ons in een wetsuit, geven een briefing en niet veel later dobberen we op de stroom. In de eerste bocht gaan enkele van ons al overkop. De Sloveense rivieren laten duidelijk niet met zich sollen. Achteraf krijgen we straffe bosbessenlikeur om op te warmen. Iets wat we trouwens bij elke activiteit, lunch of diner krijgen aangeboden. Vaak zelfgemaakt, want eigen alcohol maken (en drinken) zit sterk in de Sloveense cultuur verweven.
Net zoals de fietsroute is de kajaktocht eentje om u tegen te zeggen. Zeker in de regen en de mist is het een unieke ervaring. En ook hier valt op hoe proper het water en de oevers zijn. Er is werkelijk geen vuiltje te bespeuren. Je zou bijna met opzet je kajak doen omkantelen.
Hiken op Sloveense bergen
Wandelaars komen gegarandeerd gelukkig terug van een reis naar Slovenië. Op de website van toerisme Slovenië vind je een selectie van de mooiste trails. Doorheen het land lopen zelfs enkele lange afstandswandelingen. Wij kiezen twee bergen uit in Vipava Valley die zich perfect uitlenen voor een dagje hiken.
Hiken op Mount Nanos
De Nanos trail neemt je mee naar de hoogste top van Mount Nanos op 1240 m boven zeeniveau. Vertrekken doen we aan Kamp Tura om te eindigen bij Vojkova Cottage. Het eerste deel van de hike loopt voornamelijk door bos. Onderweg stoppen we voor lunch bij Eko Cottage. Daarna trekt het landschap open. De hike duurt ongeveer 5 uur, is 11.5 km lang, goed gemarkeerd en voorziet ons van bijna 1000 hoogtemeters. Redelijk stevig dus maar onderweg worden we wel getrakteerd op mooie uitzichten over de Vipava vallei.
Tip: je kan met de auto naar Eko Cottage rijden en de hike van daaruit aanvatten.
Hiken naar Otlica Natural Window viewpoint
Onze laatste dag in Slovenië sluiten we af met een hike naar het ‘Otlica Natural Window’. Een natuurlijk opening in de rotswand geeft je hier een prachtig zicht op Vivapava, het Karstplateau en de zee. De route start aan de Hubelj waterbron en klimt dan 550m omhoog naar het viewpoint. Wie fan is van hoogtemeters kan ook iets lager starten en deze gpx-route volgen.
Adresjes om te bewaren
Slapen
- Hotel Plesnik: prachtig hotel in het midden van Logarska Valley. Mooie kamers met prachtige uitzichten, een wellness, vriendelijk personeel en lekker eten.
- Pikol Village: uniek domein in Vipava. Slapen doe je in gezellig hutjes voor twee. De hutten staan op het water en liggen te pronken tussen waterlelies. Er is ook 1 grotere hut voor 4 personen en elke hut heeft een eigen jacuzzi. ’s Ochtends krijg je ontbijt in een mandje voor de deur.
Eten
- Mandrija Restaurant in Vipava Valley: lekker hoogstaand Italiaans tafelen
- Turistična kmetija Strevc: proeven van lokale lekkernijen tijdens de panoramische fietsroute
Getest, maar ook goedgekeurd?
- Leki Khumbu Lite wandelstokken
Mijn Forclaz F500 wandelstokken ruil ik met plezier in voor deze Leki’s. De stevigheid, de kleur en het kurken handvat weten mijn hart te stelen.
- Icebreaker baselayers
Icebreaker heeft met z’n merinowollen basislagen sowieso al een streepje voor. Ze houden je warm en op temperatuur terwijl ze je zweet opvangen zònder vervelende geurtjes. Na een weekje Slovenië ruikt ook het t-shirt nog even fris.
- Adidas Terrex AX4
Adidas brengt probeert met deze Terrex van een sneaker een wandelschoen te maken. De omgekeerde denkrichting, want de Terrex is voor mij nog iets te veel sneaker. Wel leuk en comfortabel voor vlakke dagtochten op makkelijke ondergrond, minder aan te raden voor bergwandelingen op rotsachtig terrein.
- Osprey daypack Tempest
Osprey is één van de bekendste rugzakproducenten en met deze daypacks doet het merk z’n titel alle eer aan. Mijn Tempest-daypack is 20 liter en iets te klein voor een dagtocht. Ook grote drinkflessen pasten niet in de buitenste zakjes. Dus voor de dayhikers onder ons is een groter formaat zeker aan te raden. Neem ook een regenhoes mee, want deze zit niet standaard bij de rugzak.
- Jack Wolfskin outdoorkledij
Aangenaam verrast door de zomercollectie van Jack Wolfskin! Mooie kleuren, zowel voor vrouwen als voor mannen. Vooral de bovenstukken zoals dit t-shirt, deze fleece en regenjas zitten goed.
- Polar Grit X Pro
Hiken is voor mij geen competitiesport. Dat is ook de reden waarom ik bijvoorbeeld niet op Strava te vinden ben. Een sporthorloge is dan ook niet iets wat ik draag, maar ik vond het tijdens de trip wel aangenaam om zicht te krijgen op de intensiteit van de hike voor mijn lijf. Het gaf me ook een goed gevoel als ik op het einde van de dag mijn activiteitsdoel had overtroffen. Nog gemakkelijker is de koppeling tussen Polar en routeapplicaties zoals bijvoorbeeld Komoot. Zo kan je gpx’en inladen en de route gewoon via je sporthorloge volgen. Ik draag deze Polar Grit X Pro in de kleur Nordic Copper.
Het verdict? Zowel Slovenië als de nieuwe zomercollectie zijn je aandacht waard. Als je onze reviews en het reisverslag in detail wil lezen, spring dan binnenkort zeker je lokale A.S.Adventure binnen en neem het magazine van september mee. Daar lees je het hele verhaal en zie je misschien het hoofd van yours truly verschijnen.
Ken je nog andere hikingparels in Slovenië? Laat het hieronder in de comments weten!