Dacia BeLux nodigde me uit om samen op roadtrip te gaan. Niet zomaar een roadtrip, wel eentje waarbij we op zoek gaan naar de basis en essentie van het leven: “on the road to the essential”. De zoektocht gaat door in eigen land, want liggen de schatten niet gewoon recht onder onze neus? Kom het samen met ons ontdekken in een 4-delige reeks.
In de eerste aflevering zochten we de vrede van de wildernis aan de kust. Wilde planten en dieren kunnen ons namelijk heel wat leren over hoe we in het leven kunnen staan. Ze vertellen ons dat het belangrijk is om te leven vol overgave en relativeringsvermogen. In Oostende leerden we bij over wilde zeehonden en in Koksijde kwamen we wilde paarden en ezels tegen. Benieuwd? Bekijk hier de aflevering.
Essential 2: van het veld naar het bord
Wat is de laatste keer dat jij nog eens echt naar de natuur hebt gekeken? En dan bedoel ik niet snel een luchtje scheppen of de hond uitlaten. Maar echt de tijd nemen om te zitten en te kijken, naar een uitzicht of naar het kleinste blaadje van een plant? Wanneer we in de natuur wandelen, staan we vaak niet stil bij al het leven rond ons. We weten zelfs niet dat de meeste planten die we tegenkomen eetbaar zijn. Om bewuster te wandelen, heb ik mezelf uitgedaagd om tijdens een wandeling alles te verzamelen voor een heerlijk avondmaal. Zal het me lukken? Klik hier om het te ontdekken.
We starten de dag aan de Vlooybergtoren in Tielt-Winge. De stalen trap lijkt in de lucht te zweven en werd bekend dankzij de populaire Vlaamse serie Callboys. Bovenaan de trap sta je zo’n 11 meter boven de grond en krijg je een 360°-view over de regio. Leuk weetje: de rode kleur van de trap verwijst naar ijzerzandsteen en is zo een ode aan de bodem van het Hageland (de vierhoek tussen Leuven, Aarschot, Diest en Tienen). Dankzij die bodem wordt er al sinds de Romeinse tijd wijn verbouwd op de zuidelijk gerichte flanken van dit heuvelachtige landschap.
Hier in het Hageland leven de mensen niet alleen dicht bij de natuur, ze werken er ook mee samen. Weides, akkers, boerderijen, pluktuinen,… Het broeit hier van lokale nijverheid en lekkere streekproducten. De ideale plek om onze avondmaaltijd bijeen te sprokkelen tijdens een wandeling!
Groenten oogsten bij zelfoogsttuin Het Levend Veld in Tielt-Winge
Eerste stop is Het Levend Veld in Tielt-Winge. De pluktuin werd enkele jaren geleden helemaal onder handen genomen door Patoucha. Niet veel later stonden er verschillende soorten planten, groenten en kruiden te groeien en bloeien. Intussen is de tuin gegroeid in omvang én in aantal oogstleden. Zo’n 50 mensen komen hier wekelijks hun verse groentjes. Patoucha creëerde zo niet alleen een plek om gezellig samen te zijn met oogstleden, maar ook een plek voor de natuur om te herstellen. Elke dag ziet ze wel een nieuw diertje of plantje opduiken. Ze vinden allemaal hun weg naar de huiselijke biotoop van Het Levend Veld. Het doet de naam alle eer aan.
Vroeger was Patoucha binnenhuisarchitecte en leidde ze een heel ander leven. Toch besloot ze alles om te gooien om dichter bij de natuur te staan en volgens een natuurlijk ritme te leven. Een belangrijke reactie op onze lineaire wereld die in een rechte lijn aan dezelfde snelheid vooruit gaat. In werkelijkheid is niets lineair. Hoe graag we dat ook zouden willen: het leven is geen eeuwige zomer. En dat geldt ook voor ons eten.
Patoucha vertelt dat het niet logisch is dat we elke dag van het jaar avocado’s en mango’s kunnen kopen en opeten. Hoe gek is het dat komkommers van andere landen overvliegen naar België terwijl ze hier bij ons zelf groeien? De impact op het klimaat is een belangrijke reden om voor bewuste en korte keten te kiezen. Anderzijds spelen ook de seizoenen een prominente rol. Wie plukt bij Het Leven Veld, die eet seizoensgebonden. Dat betekent dat je lokale producten eet die op dat moment van het jaar groeien en bloeien. Aardbeien eet je dus alleen wanneer ze in jouw regio klaar zijn om te eten. Daardoor zorg je ervoor dat voedingswaren niet de hele wereld moeten rondreizen of gekweekt moeten worden in onnatuurlijke kassen. Seizoensgebonden producten smaken veel beter en zitten vol voedingsstoffen die je op dat moment nodig hebt. Beter voor jou én de planeet. Er bestaan zelfs handige seizoenskalenders om inspiratie op te doen. Wedden dat je een heleboel nieuwe dingen leert kennen?
We krijgen allerlei ingrediënten mee voor een zomers slaatje. Van spitskool tot rode biet, peterselie en citroenverbena om lekkere thee mee te maken. Met een gevulde rugzak vertrekken we naar de volgende bestemming.
Meedraaien op zorg- en schapenboerderij Het Nijswolkje in Rillaar
Via het kasteel van Houwaart (een prachtige wandelregio) komen we terecht bij Het Nijswolkje in Rillaar. We worden meteen enthousiast onthaald door Ann: opgewekte boerin en bezielster van de boerderij. Ze neemt me meteen mee op een rondleiding en vertelt haar verhaal in geuren en kleuren. Ann is orthopedagoog en haar man Tom is ergotherapeut. Samen met hun 4 kinderen wonen en werken ze op de boerderij. Het boerenleven zat in Tom’s bloed en zo kwamen ze op het idee om een boerderij op te starten. “Met schapen omdat schapenmelk een zwaar onderschat product is,” vertelt Ann. Ze maken er lokaal lekkers mee: kaas, ijs, yoghurt en melk. Bovendien proberen ze zoveel mogelijk zelfvoorzienend te zijn. Het voedsel voor de schapen halen ze uit eigen kweek. Korter kan de keten niet zijn. Op de boerderij lopen ook paarden, kippen en honden rond. En elke dag ontvangt Ann ook hulpbehoevende jongeren die bijvoorbeeld kampen met autisme. Het werk en de structuur op de boerderij doet hen bijzonder veel deugd.
Het Nijswolkje is een echte trekpleister. Er is een continue va-et-vient van bezoekers die hier een ijsje komen eten, enkele inkopen doen of gewoon genieten van de natuurpracht. Wie dat wil kan ook gratis overnachten met de tent of tegen betaling in de stacaravan. “We willen dat onze boerderij een plek is voor iedereen,” zegt Ann. Het sociale aspect van de boerderij heeft een gigantische impact op de omgeving en dat voel je. Er hangt een zekere magie op deze plek: een veilige haven waar iedereen welkom is.
Na een toffe babbel over de essentie van het leven, geeft Ann ons verschillende producten mee. Genoeg om ons avondmaal mee aan te dikken. Ik vertrek met spijt in het hart naar de volgende bestemming. Hier kom ik zeker nog eens terug.
Wijn proeven en slapen tussen de ranken bij wijndomein Danouise
De laatste kilometers wandelen we richting wijndomein Danouise. Herinner je je nog naar waar de rode kleur van de Vlooybergtoren verwijst? Juist ja: naar ijzerzandsteen, de ondergrond van het Hageland. Die geeft de wijn die hier verbouwd wordt een typische smaak. Daniël begon in 1994 als hobby met 50 druivelaars. Intussen is de wijngaard uitgegroeid tot 1200 druivelaars met een productie van 1000 wijnflessen per jaar. Voor Daniël is wijn maken hetzelfde als yoga: pure meditatie en mindfulness. Hij ontvangt ons dan ook maar al te graag op zijn domein waar we de nacht zullen doorbrengen op zijn camping.
Bij Danouise kunnen 4 campers een nacht tussen de wijnranken spenderen (enkel op reservatie). Een must-do tijdens je roadtrip door België. Ik installeer de Dacia met daktent en schuif vervolgens aan tafel. Tijd om onze buit te bekijken en te beginnen aan ons avondmaal. Daar kan een glaasje wijn niet bij ontbreken. Schol!
Op naar de volgende bestemming
Ook in de volgende aflevering van deze 4-delige roadtrip met Dacia gaan we terug naar de essentie. Deze keer gaan we in een rechte lijn op ons doel af in Ardennen. Want durven dromen en je dromen najagen is voor mij essentieel in het leven. We zijn hier allemaal met een missie. Hoe mooi zou de wereld eruitzien als we allemaal deden waarvoor we hier gekomen zijn? Subscribe je op de huidige video en krijg een melding wanneer de volgende verschijnt!