Van cap naar cap: tripje Opaalkust met de campervan

Cap où pas cap? In de film Jeux d’enfants van Yann Samuell durven Julien en Sophie niet toegeven aan hun liefde voor elkaar. In plaats daarvan spelen ze het spelletje “Cap où pas cap?” wat zoveel betekent als “durven of niet durven?”. Op die manier vertalen ze hun liefde in geplaag. Het spelletje houdt jaren aan en de uitdagingen gaan steeds verder. Hoe het eindigt? Dat ga ik niet verklappen. Maak er een gezellig avondje van en ontdek het zelf. Ik ga geen spelletjes spelen. Ik geef toe aan mijn liefde voor de Opaalkust met haar Cap Blanc-Nez en Cap Gris-Nez. Hier. In deze blog. Oui, cap! 

In het noorden van Frankrijk kunnen buitenmensen hun hart ophalen aan de steile kliffen, het klotsen van de golven en een heuvelachtig lappendeken van weien en akkers. En natuurlijk ook aan de kilometers wandel- en fietspaden. Wie alle paden wil bewandelen, trekt minstens een week uit voor z’n ontdekkingsreis. Wie maar enkele dagen tijd heeft, komt met 3 à 4 dagen ruimschoots toe. We nemen je mee op onze mini-break en delen onze beste tips voor een tripje met de campervan. Want is de Opaalkust wel camperproof? Lees verder en ontdek het antwoord! 

Ook eens proeven van de zaligheid die campervans heet? Via GoBoony kan je een busje huren. Ontdek hier onze selectie campervans voor wandelvakanties. Met de code OPWANDEL23-25 krijg je €35.00 korting op je eerste boeking. Enjoy! 

Navigeer door deze blog

Het ontstaan van de Opaalkust

Amper 33 kilometer zit er tussen de witte kliffen van Cap Blanc-Nez en Dover. De krijtrotsen vormen een witte lijn tussen land en zee. Bij de opnames van Bestemming X mocht ik tijdens het finalespel in een stuntvliegtuigje de oversteek maken. Toen zag ik hoe onverwacht prachtig de natuur hier is. En achter unieke natuur zit vaak een interessant verhaal. De kliffen zijn namelijk ontstaan door een breuk, veroorzaakt door een aardverschuiving. De zee baande zich een weg tussen Noord-Frankrijk en Groot-Brittanië. De blauwe strook is nu één van de meest bevaren vaarwegen. Voor veerboten en grote handelsschepen vormt het de verbinding tussen de Noord-Europese havens en de Atlantische oceaan. Een duidelijke verklaring van het strategisch belang waardoor deze regio getekend werd door de oorlog. Langs de kustlijn bots je geregeld op een bunker of oorlogsmonument. 

De Opaalkust is vooral bekend voor ‘Le Grand Site des Deux Caps’: het gebied tussen Cap Blanc-Nez en de Cap Gris-Nez. De twee populaire kliffen liggen zo’n 10 kilometer van elkaar en vormen een kwetsbaar natuurgebied met rijke fauna & flora. Je kan er zelfs fossielen vinden. Er wordt ook veel aan landbouw gedaan. Vanuit de lucht kijk je naar een lappendeken van kleurrijke akkers. Veel prachtige wandelpaden dus! Ja, het verschil met onze Belgische volgebouwde kust is gigantisch.

Vanwaar komt de naam Opaalkust?

Nu we de technische uitleg hebben gehad, is het tijd voor de romantische kant. Want in tegenstelling tot wat je misschien zou denken, is de naam Opaalkust niet bedacht door een geoloog die er opaalstenen vond. Wél door een schilder. Édouard Lévêque gebruikte in 1911 voor de eerste keer “Côte Opale” in zijn beschrijving van de kustlijn. Wuivende velden, klaprozen en andere kleurrijke bloemen vormen samen met de kleuren van de kustlijn (wit, grijs, zand, blauw) een rustgevend schouwspel. Tussen al die natuurpracht staan witte huisjes waar #cottagecore-lovers helemaal wild van worden. Edouard was dan ook heel poëtisch over wat hij schilderde: “De roze waaier die de uitgestrekte, licht groenige plassen parelt. De Veronese groenen, ontstaan door de vermenging van azuur met de gele oker van het zand en het witte schuim van de zee”. Hij zocht en vond iets in de natuur wat even afwisselend en kleurrijk is. Hij kwam uit bij de opaalsteen. Een knappe vergelijking. Even kijken naar de steen en je begrijpt meteen wat hij bedoelt. 

(c) Stephanie Bandmann 

De opaal zou activerende steen zijn die ons vrolijk, optimistisch, levenslustig, liefdevol, spontaan, origineel en creatief maakt. Daarnaast zou het ook een beschermd effect hebben, met zelfgenezend en zuiverend morgen. Exact hoe ik me voelde na een weekendje hier vertoeven. Toeval of niet? 😉 

Leuk weetje: bijna alle bedrijven en ondernemingen kregen een naam met “Opale” of “Cap” in verwerkt. De originaliteit kwam dus vooral van meneer Édouard. Grappig om zien! 

Wandelen aan de Opaalkust

Op de website van de toeristische dienst vind je een handige overzichtskaart met daarop alle bewegwijzerde wandelingen. Klik hier om de kaart te bekijken. Zoals je ziet is er keuze genoeg. Wandel van cap naar cap in een rechte lijn of maak rondjes om elke cap helemaal te ontdekken. Of ga meer landinwaarts op wandel en laat je opslokken door het glooiend landschap. Achter elke heuvel schuilt zicht op de kustlijn of het golvend akkerland. De paden aan de Opaalkust liggen er mooi bij. Het beheer van de paden en bewegwijzering verdient een pluim. Af en toe is er een onvoorziene omleiding door een wegverzakking of voor natuurherstel. Maar ook dan staat dat duidelijk aangegeven met suggesties voor een omleiding.  

Wist je trouwens dat die weidse uitzichten met onverstoorde horizon een rustgevend effect hebben? Dat valt evolutionair te verklaren. Omdat we volledig zicht hebben op mogelijke gevaren, voelen we ons veiliger. Natuurwetenschapster Ilse Simoens vertelt dat en nog zoveel meer leuke natuurweetjes in deze aflevering van de Op Wandel-podcast

Aan elk toeristisch hoogtepunt staan de wandelingen aangegeven op overzichtelijke bordjes

Ontdek de Opaalkust in 4 dagen: onze route

Dag 1: Cap Blanc Nez

We laden de camper in en rijden richting Cap Blanc-Nez, het startpunt van ons weekendje. In de namiddag komen we toe op de grote parking (max hoogte 2m10) in Sangatte, bij de Obelisk of het monument van Dover Patrol. Van hieruit vertrekken verschillende wandelingen, mooi aangegeven met bordjes. We nemen onze tijd om de toppen van de klif te ontdekken en rijden dan verder door naar het dorpje Escalles. Vlakbij de mooie “Rue de la Mer” parkeren we de wagen (klik voor locatie) en wandelen richting het strand. Hier maken we een strandwandeling om de kliffen langs alle hoeken te bewonderen. Voor zonsondergang keren we terug naar de Obelisk, koken we ons potje op de parking en brengen we er de nacht door. 

Dag 2: Cap Gris-Nez en huppelen over heuvels

We eten een ontbijtje bij Le Croc Opale, een klein bakkerijtje in Wissant. Op z’n Frans: koffie, stokbrood en croissant. Daarna rijden we door naar Cap Gris-Nez. Bij helder weer kan je de krijtrotsen van Dover mooi zien liggen. Ook hier staan verschillende wandelingen aangegeven. Wij maakten een rondje op het gevoel. Onze lunch eten we op een prachtig stukje strand dat grenst aan deze parking.

Op weg naar de volgende stop botsen we op een prachtige baan tussen kleurrijke velden. De baan was enkel voor ongemotoriseerd verkeer, dus parkeerden we de wagen en gingen te voet op ontdekking. Het werd een leuke namiddagwandeling. De routes die langs deze mooie baan komen zijn:

  • Sentier du Cap Blanc-Nez
  • GR128
  • GRP Tour du Calaisis
  • GRP Tour du Boulonnais

In de buurt stond een picknickbankje met uitzicht op de Obelisk en de velden. Hier kookten we ons potje. Slapen deden we met andere campers op deze camperparking in Wissant. 

Dag 3: regenachtige dag in pittoreske stadjes

Regen is niet ondenkbaar aan de Opaalkust, en vandaag is het vooral ook dat wat we te zien krijgen. We rijden langs de Lidl in Marquise voor inkopen en koffiekoeken. Die eten we vervolgens samen met een tasje verse koffie op in onze camper, met zicht op het strand van Ambleteuse (parkeren op Boulevard de la Liberté). Ook dit is vanlife. Hakuna matata, zou Pumba zeggen. Enkele dappere mosselvangers wagen zich toch op het strand. Wanneer de regen verdwijnt, volgen we hun voetsporen. En inderdaad: een overvloed aan mosselen zit op de rotsen. We spreken enkele mosselvangers aan. Het blijkt hier een echte delicatesse te zijn en iedereen mag hier gratis (en binnen de regels) mosselen rapen. In het verlengde van het strand ligt het fort van Audresselles. Het is een beetje een mini-versie van Mont Saint-Michel, want ook stroomt het zeewater rond het kasteel. Wandel je nog verder door, dan kom je uit bij Ambleteuse. Aan het strand ligt natuurgebied Dunes de la Slack, waar je een mooie wandeling door de duinen kan maken. 

In de namiddag begint het terug te regenen, en dus zoeken we de gezelligheid van een stadje op. Dat vinden we in Wimereux, samen met Wissant het mooiste stadje van de Opaalkust. Dat komt door de gezellige winkelstraat, de vele mooie villa’s in Anglo-Normandische stijl uit de Belle-Epoque en romantische strandcabines op de dijk. We eten een pannenkoek en maken dan een korte architecturale wandeling van 3 kilometer langs de meest opvallende villa’s. Ze werden gebouwd door de  Franse en Engelse high society die al lang geleden vielen voor de charmes van deze opaalkleurige kustregio. Een routekaartje kan je halen bij de toerismedienst.

Wist-je-dat: veel plaatsnamen hier oorspronkelijk van Nederlandstalige oorsprong zijn? Zoals Wissant (= wit zand), Étaples (= stapelplaats) en Sangette (zandgat).

Architectuur in Wimereux

De regen werd steeds feller en dus brachten we tegen beter weten in een bezoekje aan Nausicaa in Boulogne-Sur-Mer, het grootste aquarium van Europa. Maar iedereen het natuurlijk hetzelfde idee, waardoor het gigantisch druk was. Overprikkelde kinderen en zwetende volwassen die allemaal met hun neus tegen het venster van het aquarium plakten, het was me wat. De rust van de uitgestrekte stranden was ik meteen vergeten. Naast de overdreven ticketprijs van 28.50 euro was het bezoek ook een echte tegenvaller. Enige hoogtepunt was het grote bassin waarin een reuzenmanta heel gracieus door het water beweegt. 

We waren dus meer dan blij toen we een leuke camperplek hadden gevonden op een boerderij. We werden verwelkomd door paarden en een boerderijkat. De rust was teruggekeerd. Met zicht op de zee en het fort van Audresselles sluiten we de dag af. 

Dag 4: in alle rust naar huis

We worden in alle rust wakker op de boerderij. We gaan voor een slow morning met koffie en een boek. Daarna maken we nog een ingekorte wandeling bij Dunes de la Slack, want het gebied is momenteel deels afgesloten. Daarna keren we terug huiswaarts. “Dat we zeker nog eens terugkomen”, is het eerste wat we zeggen als we thuis aankomen. Dan nemen we meer tijd om de wandelingen te maken, een marktje mee te pikken en de sfeer in de andere dorpjes op te snuiven.

Ochtendstond heeft croissants in de mond

Leuke parkeer- en camperplaatsen langs de Opaalkust

Wij gebruiken de handige app Park4Night om op zoek te gaan naar leuke camperspots.

  • SPOT 1: parking bij Cap Blanc Nez, geen voorzieningen, maximum hoogte 2m10, ’s avonds wat hangjongeren, ’s ochtends vanaf 8h00 komen er veel toeristen toe. Klik hier om te bekijken.
  • SPOT 2: kleine parking aan een gezellig strandje, maximum hoogte 2m10, ideaal voor een lunchpauze. Klik hier om te bekijken.
  • SPOT 4: betalend (8 euro per nacht), geen sanitair of andere voorzieningen, op een boerderij, beperkte plaatsen. Klik hier om te bekijken.

Is de Opaalkust camperproof?

Ja! Want:

  • makkelijke banen
  • mooie uitzichten
  • voldoende campings en slaapplekken 
  • alles is buiten te doen
  • veel wandel- en fietsroutes
  • het is niet groot, dus handig als je met de camper kan verplaatsen wanneer je het gezien hebt
  • supermarkten in de buurt om inkopen te doen

Enige nadelen:

  • maximumhoogte van 2m10 op de meeste parkings
  • veel toeristen tijdens vakanties
  • weinig indooractiviteiten, bij regenweer zit er dus niet veel anders op dan de buien uitzitten in je camper

Onze campervan werd trouwens met veel liefde omgebouwd door Routegoesting. Meer daarover lees je hier. 

Mooie wegen langs de Opaalkust

Must-do’s aan de Opaalkust

🌅 Bekijk zonsopgang of zonsondergang (of allebei) aan de Obelisk op Cap Blanc-Nez

🥾 Wandel de Boucle du Cap Blanc-Nez en kom zo langs een prachtig wandelpad dat door weien en akkers slingert

🏯 Struin door het gezellige dorpje Wimereux en spot bijzondere architectuur uit de Belle-Epoque

⌛️ Ontdek de duinen, een fort en mosselplukkers allemaal op één stukje strand in Ambleteuse

⛰️ Bewonder de kliffen langs de onderkant vanop het strand bij Cap Blanc-Nez. Let op voor de getijden!

🥾 Wandel de “Sentier des Crans”: een luswandeling van 13 kilometer bij Cap Gris-Nez

🚜 Slaap je in een camper? Overnacht dan bij lokale boeren (te vinden via Park4Night). Extra gezellig dankzij de boerderijdieren.

🥾 Wandel in rechte lijn van Cap naar Cap voor de full-experience

🗺️ Vind de overzichtskaart van alle wandelroutes op cote-dopale.com

Met de camper naar de Opaalkust

Conclusie

De Opaalkust is een topbestemming voor een weekendje uitwaaien. Ideaal voor wandelaars, fietsers en campers. Ideaal bij mooi weer en voor maximaal een week. De laatste jaren wint deze parel aan populariteit en kan het er vooral in het hoogseizoen bijzonder druk zijn. Je deelt dan het pad samen met voornamelijk Engelse, Nederlandse, Belgische en Franse toeristen. Als je de rust op en top wil ervaren, zak je beter op weekdagen buiten het seizoen af. 

Ook eens proeven van de zaligheid die campervans heet? Via GoBoony kan je een busje huren. Ontdek hier onze selectie campervans voor wandelvakanties. Met de code OPWANDEL23-25 krijg je €35.00 korting op je eerste boeking. Enjoy!

Dorien Draps

Ik ben Dorien. Ziel, pen en stem achter Op Wandel. Zot van de buitenlucht en lover of all things slow.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *