Wandelen van bos naar bar in de Voerstreek

Waar vind je mooie wandelpaden, prachtige panorama’s, vriendelijke locals en gezellige cafeetjes? Juist ja: in de Voerstreek! Als het zonnetje schijnt, is deze regio net zo idyllisch als Toscane. Het uitgestrekte gebied aan de grens tussen België en Nederland is de ideale plek voor een dag, weekend of weekje ontspannen. We zochten een route uit die het beste van de Voerstreek combineert: een wonderlijke wandeling met start- en eindpunt aan een huiselijke cafeetje. Wandelbuddy & fotograaf Jelle Canipel en ikzelf trokken eropuit in onze vertrouwde Ayacucho-outfit. Wandel je mee?

Wandeling door het Altenbroek

Het Altenbroek is gekend voor het ongerepte, heuvelachtige landschap. Je kan er stevige hoogtemeters maken en telkens wordt je beloond met dromerige uitzichten. Door de golvende natuurvlakte loopt een feeëriek beekje. Het kabbelen van het water, het geroep van een roofvogel en het ruisen van de bladeren zijn bijna de enige geluidsbronnen. De stilte is zo geruststellend dat zelfs wilde dieren hier graag vertoeven. De kalkrijke bodem trekt heel wat bijzondere bewoners aan. Schrik dus niet wanneer je plots een everzwijn, das of reetje het veld ziet doorsteken. Ook het witte landgoed Altenbroek maakt van deze streek een echte schilderijtje.

Natuurpunt heeft verschillende routes door het Altenbroek lopen. Je kan ze hier bekijken. Wij volgenden het Avonturenpad van 4,1 kilometer. Maar vooral de Noordalwandeling (7,8 km) en de Bovenhoutwandeling (6 km) zijn echte aanraders. Of je combineert het beide wandelingen in een lusje van 13 km.

Na de wandeling, een terrasje

Naast mooie landschappen zijn ook de sympathieke inwoners typisch voor de Voerstreek. Goedlachs, behulpzaam en altijd in voor een praatje. Vlakbij het Altenbroek vind je Cafe De Wandelaar, uitgebaat door Jan en Marlie. Hun grenshuisje in een oude douanepost die ze hebben omgetoverd tot gezellig verzamelpunt voor natuurliefhebbers. Binnen is de klok blijven stilstaan. Je komt ogen tekort voor de charmante prullaria die je meteen terugkatapulteren naar de tijd van toen. Op het gezellige buitenterras kan je verder nagenieten van de natuur en de wandeling. Drankjes en verse dagsoep bestellen aan de bar!

Nog meer wandelen in de Voerstreek

Via Toerisme Voerstreek kan je een kaart van het grote wandelnetwerk bemachtigen. Ik probeerde een tijdje geleden ook een dagstapper uit. Dat zijn wandelingen van ongeveer 18-30 kilometer. Ze zijn meestal lusvormig en brengen je grotendeels langs GR-paden. Afhankelijk van jouw wandelsnelheid, rek je voor deze dagstappers (leuke naam, hé?) best een hele dag uit. 

De dagstapper die wij maakten, vind je via deze link naar mijn profiel op Wikiloc. We parkeerden onze wagen in de buurt van de Kastanjeboomstraat in Sint-Martens-Voeren en wandelden zo naar het vertrekpunt. In het weekend is het er best druk: er zijn veel wandelaars en fietsers die samen met jou de streek komen ontdekken. Maar het wordt snel rustiger once you’re on the trail. Aan een gemiddelde snelheid van 5,8 km/uur wandelden we bijna 20 kilometer op +- 4 uur. We namen een halfuur de tijd om te genieten van het uitzicht en van onze sandwiches met speculoospasta. Je moet veel doen om speculoospasta te overtreffen, maar de Voerstreek komt toch aardig in de buurt. 😉

Goed voor zowel het bos als de bar: de kledij van Ayacucho

Wat de gelegenheid ook is, in de outdoorkledij van Ayacucho ben je nooit under- of overdressed. De kledij is zo ontwerpen dat ze zowel binnen als buiten als gegoten zitten. Bovendien gaat 1% van de omzet integraal naar Solid International: een vzw die kwetsbare groepen ondersteunt in Peru, Kenia en India. Dit zijn mijn favoriete stukken van het moment.

Wandellegging

De Pacific Summer Hiking Tight wil je in je kast hebben: een zalige stof en stijlvol design. Ik heb de legging uitgebreid getest en er een verslag over geschreven. Klik hier om het te lezen.

T-shirt

Eenvoudige en saaie wandelt-shirts zijn passé. Geef mij maar iets met een leuke quote of motiefje. Dit Rolling Hills t-shirt verrast zowel vooraan als achteraan.

Fleece

Ik heb misschien stiekem een fleece-verslaving. Maar het kan ook niet anders: leuke kleuren, zachte stofjes, handige zakken en lekker warm. Je zou voor minder overstag gaan wanneer je deze Peniche Sherpa Jacket W draagt. In combinatie met deze bodywarmer wordt hij nog leuker!

Wandelsokken

Een goede sok zorgt ervoor dat het klimaat van je voet optimaal blijft, zodat je minder snel last krijgt van blaren. Dankzij de combinatie van coolmax vezels en Tencel® doet de wandelsok van Ayacucho wat moet, en dat voor een lieve prijs.

Ging jij al wandelen in de Voerstreek? Deel hieronder je favoriete wandelingen!

Dorien Draps

Ik ben Dorien. Ziel, pen en stem achter Op Wandel. Zot van de buitenlucht en lover of all things slow.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *