Kilometerslange wandelpaden in filmische decors in natuur zo ongerept dat je af en toe niets anders kan stamelen dan een stille “wauw”: daarop kun je rekenen op Isle of Skye. Op Wandel liet zich verrassen én imponeren door de Schotse Hooglanden tijdens The Scotland Trail: een wandelvakantie, samen met 20 Opwandelaars en Travelbase. Het oordeel was klaar en duidelijk: wandelen op Isle of Skye, aye! We nemen je even mee naar het fotogeniekste van de Schotse eilanden.
Navigeer door dit artikel
- Wat te verwachten van wandelen op Isle of Skye?
- Isle of Skye Schotland: facts & figures
- Hoe bereid je je voor op een trektocht op Skye?
- Hoe zit het met de midges in Schotland?
- Hiken op Isle of Skye: op eigen houtje of onder begeleiding?
- The Scotland Trail: what to expect?
- Waarom is The Scotland Trail met Travelbase een goede trektocht voor beginnende hikers?
- Verwachtingen ingelost? Q&A met Dorien over haar ervaringen op Isle of Skye
Wat te verwachten van wandelen op Isle of Skye?
Toen Opwandelaar Dorien over Skye hoorde, googelde ze snel even en wat bleek? Foto’s van Skye deden haar denken aan IJsland. Als enorme IJsland-fan stond ze al snel te popelen om het Schotse eiland te ontdekken. Haar verwachtingen over het landschap waren hoog, en de horrorverhalen over midges en regen die ze tegenkwam, prikkelden haar goesting in een nieuwe ervaring nog meer.
Isle of Skye Schotland: facts & figures
- Skye is het grootste en noordelijkst gelegen eiland van de Binnen-Hebriden, een eilandengroep voor de westkust van Schotland. Het eiland maakt deel uit van de Schotse Hooglanden, de bergachtige regio waar je de grootste hoogtes van de Britse Eilanden vindt.
- Naast kilts, whisky en doedelzakken kenmerkt het gebied zich door heuvels en bergen, kust en kliffen, valleien en meren, veen- en heidehoogvlakten.
- Ook zware winden, veel regen, koele temperaturen en onvoorspelbaar weer zijn typerend. Soms voel en zie je vier seizoenen in één dag. Gelukkig zijn we als Belgen wel wat gewend op dat vlak, maar je onderschat het maar beter niet, zeker in de ruwe natuur!
Hoe bereid je je voor op een trektocht op Skye?
Wandelen op Skye is geen walk in the park, maar dat weet je in principe wel. Een wandeltocht op Skye is kiezen voor een walk in pure nature, met alle ups & downs. Met de letterlijke ups valt het trouwens nog goed mee, want je zit niet in het hooggebergte. Onder de downs moet je dan weer vooral het wispelturige weer en die vervelende midges rekenen – maar voor beiden zijn er doeltreffende oplossingen: het laagjessysteem en anti-midgesprays.
En fysiek? Het hangt er natuurlijk ook van af welke route je exact volgt. Als je meegaat met een organisatie als Travelbase, is het volgens ons “goed te doen voor beginners met een goede basisconditie”. Het zijn wel lange afstanden, maar de hoogtemeters vallen goed mee. Extra voordeel: je kan je bagage afgeven met het bagagetransport en enkel wandelen met een dagrugzak. Wij hadden wel heel veel geluk met het weer: weinig regen en wind. Dat gaf ons misschien een vertekend beeld, maar tenzij je in een ander seizoen zou gaan, lijkt het ons sowieso een aangename beginnerstocht.
Als je beginner bent én je wil volledig zelfstandig hiken op Isle of Skye, bereid je dan goed voor op alles wat het eiland te bieden heeft (zie ook de facts & figures). Als allereerste hike doe je het sowieso beter niet: opbouwen is de boodschap! Hike eerst een trail dichter bij huis, dan wat verder en bouw daarbij ook op in type gebergte: van laag over middel naar hoog.
Sidenote: Wil je ook een goede wandelconditie, dan zet je met een cursus als Start To Hike eenvoudig de eerste stappen in de richting van je eerste trektocht.
Hoe zit het met de midges in Schotland?
Midges zijn kleine, stekende insecten die in grote zwermen kunnen opduiken. Ze kunnen heel agressief zijn en je kan dus op korte tijd vol beten staan. Ze houden van vochtige, bosrijke of moerassige gebieden en ze zijn het meest actief tussen juni en september met een piek in juli en augustus, en dan vooral in de vroege ochtend of latere avond en op windstille momenten. Soms zijn de zwermen zo groot dat je de irritante beestjes tot in je mond en ogen voelt (echt!). Midge-spray, lange mouwen en een hoofdnet zijn dan geen overbodige luxe.
Hiken op Isle of Skye: op eigen houtje of onder begeleiding?
Je kunt natuurlijk volledig zelfstandig beginnen met wandelen op Isle of Skye. Van fysieke voorbereidingen tot eventuele overnachtingsplaatsen boeken (of wildkamperen?), de route uitstippelen, je vertrekpunt(en) bepalen en uiteindelijk hiken van A naar Z, waarbij je zelf kiest welke plaatsen A en Z zijn: jouw keuzes, jouw avontuur.
Een goed startpunt voor je voorbereidingen is natuurlijk de officiële website van The Skye Trail (die trouwens eigenlijk geen officiële route is). Je vindt daar ook allerlei info over o.a. verblijfplaatsen en openbaar vervoer en de nodige waarschuwingen. Want laat dat echt duidelijk zijn: The Skye Trail is zeker uitdagend. Veel secties ervan hebben niet eens een pad, er is een lang stuk langs een bergkam waarbij je best geen hoogtevrees hebt, met kaart & kompas kun je best goed overweg en dan zwijgen we nog over de wispelturige weersomstandigheden die hun eigen uitdagingen meebrengen.
Of je kiest voor een georganiseerde groepsreis op Isle of Skye. Dorien ging voor die optie, samen met Travelbase.
The Scotland Trail: what to expect?
- Groepsreis van 7 dagen waarvan 5 wandeldagen, van het zuiden (Elgol) naar het noorden (Staffin / Edinburgh) van Skye in Schotland:
- Thuis -> Edinburgh & Elgol
- Elgol -> Sligachan (18,5 km, 180 hoogtemeters)
- Sligachan -> Portree (21,5 km, 210 hoogtemeters)
- Portree -> Old Man of Storr (15 km, 450 hoogtemeters)
- Old Man of Storr -> The Quiraing (22 km, 1432 hoogtemeters)
- Flodigarry -> Rubha Hunish (16 km, 434 hoogtemeters)
- Edinburgh -> Thuis
- Afstanden tussen 15 en 22 km per dag, in totaal zo’n 90 km.
- Elke ochtend een briefing met tips en zaken waarop je die dag moet letten.
- Je wandelt elke dag op eigen houtje of met een gids aan je zijde (als je dat wil of als de omstandigheden dat vereisen).
- Meestal wandel je met je trekrugzak, soms enkel met dagrugzak (tenzij je bagagetransport kiest, dan worden trekrugzak en kampeermateriaal telkens van de ene naar de andere camping vervoerd).
- Route die rustig opbouwt, met de grootste hoogtemeters in het tweede deel van je meerdaagse hike, en natuurlijk ook met de mooiste highlights van The Isle of Skye.
- Je transport naar Edinburgh regel je zelf, van daar kan een shuttlebus je naar het startpunt brengen.
- Kampeermateriaal kan je huren of neem je zelf mee.
- Je hoeft niet zelf uit te zoeken waar je kampeert, alle overnachtingsplaatsen (op campings en in de natuur) zijn geregeld.
- De routes krijg je via een applicatie.
- Hulp nodig? De Nederlandstalige gidsen helpen je on & off road.
- Handige opties om je reis te finetunen: survival foodpack, wandelstokken, verzekeringen, …
- Lees hier alle info.
Waarom is The Scotland Trail met Travelbase een goede trektocht voor beginnende hikers?
- Het is een mooie trail waarbij je nooit echt ver van de bewoonde wereld bent, met veel voorzieningen onderweg. Al moet je je bij “bewoonde” niet zo veel voorstellen; de bevolking is daar véél dunner gezaaid dan de natuur.
- Je hoeft niet alles tot in de puntjes op voorhand te plannen, bijna alles wordt voor jou geregeld.
- Bagagevervoer is een optie zodat je met enkel een dagrugzak kan hiken.
- Hoewel je het best ook niet onderschat, vallen het terrein en de hoogtemeters zo goed mee dat “iedereen tussen 16 en 65 jaar met een goede conditie en zin voor avontuur deze trail kan wandelen”. Dat wil zeggen dat je vlot 15 kilometer kan wandelen over heuvelachtig terrein en dat meerdere dagen na elkaar met een rugzak.
- Ook bij de fysieke voorbereiding krijg je al hulp, dankzij een trainingsschema waarin je je tanden (en benen) maanden tevoren al kan zetten.
Pre-registreer hier om The Scotland Trail in 2025 te ontdekken.
Verwachtingen ingelost? Q&A met Dorien over haar ervaringen op Isle of Skye
Wat was je favoriete sectie?
In The Quiraing had ik voor de eerste keer echt het gevoel dat we in de bergen zaten. De Skye Trail heeft een beetje van alles: kliffen, kustlijnen, meren, … en ook dit stuk met bergachtige paden, terrein, rotsen, puin – love it. Ook het stuk van Elgol naar Sligachan verraste me. Van de kust, met de open zee aan je voeten, naar diep in het binnenland, omringd door bergen, het voelde een beetje als een reis binnen een reis.
Wat zal je het meeste bijblijven?
Een van de meest memorabele momenten was toen ik met twee andere hikers op de rand van een klif stond. We stonden daar, tegen de wind in, en schreeuwden zo hard als we konden. Pure vrijheid. Het zijn die momenten waarop je beseft hoe klein je bent, maar ook hoe verbonden je kunt zijn met de natuur en de mensen om je heen.
De hele hike lang zorgde het landschap voor dat gevoel van vrijheid en een einde-van-de-wereld-vibe met heel veel (adem)ruimte en horizon om af te speuren. Eigenlijk al van voor ik startte met wandelen… Ik had mijn e-reader mee tijdens de lange busrit naar het startpunt, maar ik heb geen bladzijde omgeslagen. Het schilderij achter het busraam slorpte al mijn aandacht op.
Waar heb je het minst van genoten?
Er was een stuk dat lang over asfalt ging. De ongerepte natuur was iets te lang te ver weg. Voor de rest gelukkig vooral dramatische en ruige natuur die doet denken aan IJsland – maar dan kleiner en intiemer. Denk: indrukwekkende bergen, kliffen en geologische formaties in combinatie met groene graslanden, zwarte rotsen en een vaak grijze lucht – wauw!
Heb je tijdens de hike iets over jezelf geleerd?
Een groepsgenoot viel en brak een enkel. Een echte crisissituatie dus, die de gidsen heel goed afgehandeld hebben. Blijkbaar houd ik in panieksituaties het hoofd koel. Dat is misschien wel de meest waardevolle les die ik van deze trail heb meegenomen.
Welke gear/items waren onmisbaar?
Naast een survivalkit tegen de midges en wandelwol voor blaren kun je niet naar Schotland vertrekken zonder alle mogelijke vormen van regenbescherming. Een tweede paar wandelschoenen is zelfs geen overbodige luxe als het écht heel erg regent. Dan zijn je voeten blij dat je eens een droog paar schoenen kan aandoen.
Aan wie zou je de Skye Trail aanraden?
Absoluut aan liefhebbers van open landschappen (véél zonnecrème smeren is de boodschap!). Je wandelt vooral langs kliffen, kustlijnen, meren (je kans zelfs een plonsje wagen)… en weinig in de ‘echte’ bergen. Het feit dat je nooit ver van de bewoonde wereld bent én dat Travelbase een beginner friendly route uitgestippeld heeft, zorgt ook voor een veilig gevoel. Ik zou wel aanraden om te gaan vooraleer de midges je komen pesten (voor augustus, dus).
Of je nu met Travelbase gaat of solo op wandel gaat, wandelen op Isle of Skye staat garant voor ruige, uitgestrekte landschappen, dramatische uitzichten en af en toe een vleugje avontuur. Het voelt een beetje als een miniversie van IJsland, perfect voor een rauwe onderdompeling in oeroude natuur, maar iets toegankelijker en behapbaarder. 💚