Zuid-Limburg: ruwe diamant van Nederland

Zet al je vooroordelen en stereotypen over Nederland aan de kant en laat je onderdompelen in de gezelligheid van Zuid-Limburg. Wat mag je verwachten? Een uitgebreid aanbod wandel- en fietspaden, glooiende heuvels die aan Toscane doen denken, een rijke geschiedenis en goedlachse inwoners met een vrolijk accent zonder een sikkepit stress. Gelukkig bestaan er nog van die plekken waar de ratrace niet iedereen in de ban heeft. Hier gaat het zoals het gaat. Klinkt als een ideale plek voor een weekendje uitblazen, niet?

Heerlen-Parkstad als uitvalsbasis

Zuid-Limburg ligt bij het drielandenpunt Nederland – België – Duitsland. Net zoals Belgisch Limburg leeft ook hier een rijk mijnverleden. Het kleine maar fijne centrum van Heerlen draagt die geschiedenis fier met zich mee. Toch heeft het verleden littekens nagelaten. Net daarom is het eens zo inspirerend om te zien hoe de regio groeit, bloeit en haar ruwe bolster loslaat. Zoals medeblogger Jonathan van Trot Op! zegt: “Heerlen is niet de mooiste stad van Nederland, maar het is er op z’n minst interessant.” Voor mij is het grootste pluspunt dat de stad omgeven is door groen. Daarom maakt Heerlen ook deel uit van Parkstad: een samenwerkingsverband tussen 7 Nederlandse gemeenten verbonden door natuur.

Zicht op het Toscane van Nederland

Wandelroutes in Zuid-Limburg

Glooiende heuvels, beekvalleien, wijngaarden en holle wegen. Deze streek heeft het allemaal. De toerismedienst weet dat wandelen de beste manier is om al die natuurpracht in je op te nemen en heeft daarom meer dan 500 routes bij elkaar gezocht. Eeuwige twijfelaar? Begin bij deze luswandeling van 5 kilometer. Een prachtige, rustgevende route van Epen naar Eperheide. Hoedje af trouwens voor de toerismedienst, want voor elke route werd een overzichtskaart met hoogtemeters, een pdf én GPX-bestand gemaakt.

Wie van lange afstanden houdt kan zich wagen aan de Dutch Mountain Trail: een route van 100 kilometer die Kerkrade en Maastricht met elkaar verbindt. Je wandelt over de 7 summits die Nederland rijk is. De trail is bovendien genomineerd om ‘Wandelroute van het jaar 2022′ te worden. Fingers crossed!

Ook in het stadscentrum van Heerlen kan je wandelen. De stad krioelt van de street art en je kan alle kunstwerken te voet ontdekken. Laat je begeleiden door een lokale artiest of trek er zelf op uit met de app van Street Art Cities. Liever een papieren gids? Haal een informatieboekje op in het Visit Zuid-Limburg Experience center.

Leuke adresjes rond Heerlen-Parkstad

Voor bourgondiërs:

  • Domein Holset: wijndomein dat je rechtstreeks naar Toscane katapulteert (tip: je kan er ook logeren)
  • Brasserie Mijn Streek (Heerlen): rooftopbar met hippe menukaart op de bovenste verdieping van het Glaspaleis
  • Pirandello: hoogstaand Italiaans tafelen met aangepaste wijnen op rustgevend domein Winselerhof
  • Gerardushoeve (Epen): voor lekkere lunch of diner met even lekker uitzicht
  • De Auw Drukkerie (Gulpen): gezellig ontbijten, lunchen en brunchen

Voor cultuurliefhebbers:

  • Visit Zuid-Limburg Experience Heerlen-Parkstad: interactief informatiecentrum waar je de geschiedenis van Heerlen-Parkstad op een originele manier ontdekt
  • Kasteel Strijthagen en Artland: accomodatie, natuurdomein, kasteel en expositie in één met verschillende fiets- en wandelknooppunten in de buurt
  • SCHUNCK Glaspaleis: het culturele hart van Heerlen met onder andere een museum voor moderne en hedendaagse kunst waar een expositie van Keith Harring loopt

Extra tip voor romantische zielen: stel een picknickmand samen en geniet van zonsondergang op één van deze 10 uitzichtpunten.

Uniek overnachten in Zuid-Limburg

Als je een unieke regio bezoekt, hoort daar ook een unieke overnachting bij. Authentieke logies vind je bij Beaujean Vacances. Een kasteel, tiny house, wijndomein, boerderij of liever een oude watermolen? Alles kan. Het team van Beaujean ging voor jou op zoek naar originele accomodaties en bundelde ze op deze handige website. Je boekt er makkelijk een bedje bij Domein Holset of Kasteel Strijthagen.

Zo! Met deze compacte gids ben je helemaal klaar om deze ruwe diamant van Nederland te gaan ontdekken. Ging jij al op wandel in Zuid-Limburg? Welke wandelroute is een echte must-do? Deel je tips hieronder!

Dorien Draps

Ik ben Dorien. Ziel, pen en stem achter Op Wandel. Zot van de buitenlucht en lover of all things slow.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *