Eerlijke koffie voor on the road: Ray & Jules

First things first: koffie. Ik ben zo iemand die een kopje zwart goud nodig heeft vooraleer ik aan de dag kan beginnen. Zeker wanneer ik onderweg ben met de campervan. Dat momentje warme stilte in de ochtend doet wonderen. In mijn zoektocht naar duurzame én lekkere koffie kwam ik langs Ray & Jules: the sunny kind of coffee. Hun missie? De koffiesector eerlijk en CO2-vrij maken. Koffie met een doel. En bovendien nog lekker ook! In deze blog ontdek je meer over hun unieke aanpak. 

Het verhaal

Na water en thee is koffie wereldwijd de meest gedronken drank. Die hoge consumptie brengt jaarlijks heel wat CO2-uitstoot met zich mee. Wist je dat een klassieke koffiebrander per kilo koffie ongeveer 1,5 kg CO2 uitstoot? Dat staat gelijk aan 1 ballon per kopje koffie. Daar wou Koen Bosmans graag iets aan veranderen. In 2019 richtte hij Ray & Jules op. Ray verwijst naar een zonnestraal, Jules naar de energie-eenheid joule: een knipoog naar de energie-efficiënte manier waarop de koffie gemaakt wordt. 

Tegen 2050 wil Ray & Jules de koffiesector volledig fair en CO2-vrij krijgen. Om die doelstelling te halen ligt een uitgebreid plan op tafel. 

Dit is in het kort wat ze nu al doen vanuit de site in Hamme-Mille: 

  • werken met eerlijke en duurzame landbouwers (Ray & Jules is FairTrade)
  • roosteren op de allereerste koffiebrander op zonne-energie ter wereld 
  • koffie elektrisch aan huis leveren in Leuven & Brussel 

Vooral die duurzame koffiebrander is een interessant verhaal. De zelf ontwikkelde en gepatenteerde technologie gebeurt op zonne-energie en is drie keer energie-efficiënter dan een gewone brander. Die laatste brandt koffiebonen in korte tijd op extreem hoge temperatuur. Dat kost enerzijds veel energie maar daardoor gaan ook veel aroma’s verloren. De brander van Ray & Jules roostert bonen op een lagere temperatuur. Het proces duurt langer, maar is een pak efficiënter en bovendien gaat niets verloren van de smaak en kwaliteit. 

Mijn koffie set-up voor on the road

De smaak

De typische smaak van koffie wordt bepaald door de oorspronkelijke boon. Met het brandingsproces kan je die smaak verder maken of kraken. De zussen Lieze en Sarah zijn de vaste koffiebranders die zich ontfermen over het hele proces. Hoe de koffie van Ray & Jules smaakt? Heel vol en tegelijkertijd zoveel zachter in de mond! Met veel meer nuances dan een standaard zak koffie uit de supermarkt. Persoonlijk ervaar ik ook een minder felle nasmaak. Ik ben verkocht. 

On the road maak ik mijn koffie het liefst in een bialetti. Volgens Ray & Jules komen deze 4 smaken daarin het best tot hun recht.

  • Powerful Peter uit Guatemala: elegant, vol en stevig met wat aciditeit. 100% Arabica, fairtrade & biologisch. Deze koffie is direct trade, ism FECCEG. Deze coöperatie zet heel erg in op bio-dynamische landbouw. 
  • Brilliant Ben uit Brazilië: zacht, mild en romig – ideaal voor tussendoor. 100% Arabica. Ook deze is direct trade. Brazilië staat bekend om zijn monocultuur en net daar speelt de exporteur een pioniersrol. 
  • Fruity Franny uit Ethiopië: fris en fruitig, een unieke, delicate koffie met een vleugje citrus. 100% Arabica, fairtrade & biologisch. 70% van de inkomsten van de coöperatie waar Ray & Jules de bonen aankoopt, gaat naar de boeren. 30% wordt geïnvesteerd in onderwijs en faciliteiten. 
  • Balanced Bobby: een blend uit Colombia, Brazilië en Ethiopië. Milde, harmonieuze koffie met hints van chocolade en lichtjes bitter. 100% Arabica.
De 4 beste smaken voor Bialetti

Mijn voorlopige favoriet? Powerful Peter. Vooral de lekkere toetsen van chocolade geven deze koffie toch dat tikkeltje extra. 

Nieuwe en eerlijke koffiesector

“De koffiesector is zichzelf aan het doden door de CO2 die ze nu uitstoot. Voor elke graad dat de aarde opwarmt, verdwijnt 25% van de huidige koffieplantages. Op deze manier zal de boer nooit de plantage aan zijn kinderen kunnen doorgeven.”

Harde cijfers. Dat de koffieketen moet veranderen, is duidelijk. Daarom zijn duurzaamheid en eerlijkheid de stokpaardjes van Ray & Jules. Ze streven naar een nieuwe en eerlijke realiteit en willen de toon zetten voor koffieproductie over de hele wereld. 

Koffie heeft de kracht om gezelligheid en warmte te brengen. Door Ray & Jules te drinken wordt jouw koffiemoment niet alleen leuk maar ook gewoon een heel positief verhaal. Dat blijkt ook uit de slogan: the sunny kind of coffee. Die slaat niet alleen op de werking op zonne-energie, maar vooral ook op positiviteit en hoop. Het slaat op het geloof dat we tas per tas de wereld kunnen veranderen.

Long story short, voor alle koffielovers is er 1 adres: ray-jules.com. In de webshop kan je kiezen tussen alle koffies, special editions, proefpakketten, cadeaus en abonnementen. Je kan de koffie ook laten malen volgens jouw keuze. Schol! 

Dorien Draps

Ik ben Dorien. Ziel, pen en stem achter Op Wandel. Zot van de buitenlucht en lover of all things slow.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *