Goed voorbereid op wandelvakantie vertrekken

De verlofperiode komt er aan en dat betekent maar één ding: het is tijd voor een welverdiende wandelvakantie! Of je nu de bergen van de Alpen wilt verkennen, of liever door dorpjes wandelt, een goede voorbereiding is essentieel voor een geslaagde trip. Met deze handige tips ben je helemaal klaar om de wandelpaden te betreden en te genieten van al het moois dat Moeder Natuur te bieden heeft.

De juiste uitrusting

Een van de belangrijkste aspecten van een succesvolle wandelvakantie is de juiste uitrusting. Zorg ervoor dat je beschikt over comfortabele wandelschoenen, bij voorkeur ingelopen om blaren te voorkomen. Een goede rugzak die is afgesteld op je lichaam is ook van groot belang. Hierin kun je al je benodigdheden meenemen, zoals een waterfles, een kaart van het gebied, zonnecrème en een EHBO-kit. Vergeet ook niet om lichtgewichte kleding mee te nemen, aangepast aan het weer van de regio waar je naartoe gaat.

Wist je dat 80% van een geslaagde trektocht in de voorbereiding zit? In de cursus start-to-hike van Op Wandel Academy leer je alles over de ideale voorbereiding. 12 outdoorexperten hebben al hun kennis gebundeld in een handig leerplatform zodat jij zelfzeker op tocht kan vertrekken.

Met een gerust hart op vakantie vertrekken

Wanneer je op wandelvakantie gaat, is het belangrijk om ook aan je transport te denken. Veel wandelaars kiezen ervoor om met het vliegtuig te reizen en parkeren hun auto bijvoorbeeld op de parking bij Aeroport de Charleroi. Dat hebben we zelf ook gebruikt voor onze reis naar Madeira. Dit biedt een handige oplossing voor reizigers die vanuit België vertrekken. Het is een betrouwbare optie waar je je auto veilig kunt achterlaten terwijl je geniet van je vakantie. 

Ongeacht waar je gaat wandelen, in de bergen of door een landschap, is het belangrijk om de juiste navigatiemiddelen te hebben. Een gedetailleerde kaart van het gebied is een goede back-up voor wanneer de technologie het begeeft. Je kunt ook een GPS-apparaat of een smartphone-app gebruiken om de wandelroutes te volgen en je voortgang bij te houden. Alles over navigeren leer je in de cursus Kaart & Kompas van Op Wandel Academy.

Veiligheid voorop

Veiligheid moet altijd bovenaan je lijstje staan tijdens een wandelvakantie. Neem altijd voldoende water en voedsel mee om gehydrateerd en gevoed te blijven tijdens lange wandelingen. Ken de grenzen van je eigen fysieke conditie en forceer jezelf niet te veel. Het is ook raadzaam om een noodplan te hebben en de lokale nooddiensten nummers bij de hand te hebben. Zorg ervoor dat je altijd een mobiele telefoon bij je hebt met een volledig opgeladen batterij en/of een powerbank.

Geniet van elke stap

Wist je dat 80% van een geslaagde trektocht in de voorbereiding zit? Je kan beginnen met hiken met veel opzoeken, veel gedoe en veel geklungel… Of je kan heel die fase overslaan en tientallen jaren ervaring van andere hikers rechtstreeks in je backpack steken. We geven jou dat duwtje in de rug in de complete online trektochtcursus van Op Wandel Academy.

Tot slot, onthoud waarom je op deze wandelvakantie bent: om te genieten van de prachtige natuur en tot rust te komen. Neem de tijd om te pauzeren, te ontspannen en te genieten van het uitzicht. Wandelen is niet alleen goed voor je fysieke gezondheid, maar ook voor je mentale welzijn. Je hoeft je zeker geen zorgen te maken over je auto bij aankomst in België, want die staat veilig op de Charleroi Airport parking.

1 reactie

  1. Wat een handige tips voor een wandelvakantie! De juiste uitrusting en voorbereiding zijn inderdaad cruciaal voor een geslaagde trip in de natuur. Ook het advies over transport en veiligheid is waardevol. En vergeet niet: genieten van elke stap is het allerbelangrijkste tijdens zo’n vakantie. Bedankt voor deze nuttige informatie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *