Van oud naar nieuw: 25 reflectievragen voor het nieuwe jaar

De overgang van 2022 naar 2023 vierde ik alleen aan de voet van de Sierra Nevada in Spanje. Ik maakte het gezellig in mijn campervan met een kaarsje, dekens, thee én… 25 reflectievragen. Een bijzondere manier om 2022 af te sluiten en de deur van 2023 te openen. Het was het meest unieke eindejaarsfeest ooit. In dit artikel deel ik de vragen en enkele tips.

Reflecteren doe je zo

Zie dit niet als een opdracht maar eerder als iets wat je mag doen. Dit is een cadeau voor jezelf. Haal alle verwachtingen en druk ervan af. Dit moet niet perfect zijn. Kies een plek uit waar je je goed voelt. Maak het gezellig en neem tussen de vragen door pauze wanneer je voelt dat je daar nood aan hebt.

Begin met de reeks voor 2023. Ga na een wandelingetje pas verder met 2024. Neem je tijd om elke vraag te laten binnenkomen en te beantwoorden. Schrijf niet snel een antwoord neer, maar probeer bij jezelf door te vragen. Waarom komt dit specifieke antwoord in je op? Wat wil het je vertellen? Sociaal wenselijk antwoorden is ook niet nodig, want de antwoorden op deze vragen zijn alleen voor jouw ogen bedoeld. Wees dus maar eens lekker eerlijk met jezelf.

Je kan ervoor kiezen om de antwoorden neer te schrijven met pen en papier. Mijn ervaring leert me alleen dat dat heel traag gaat. Daardoor bestaat de kans dat je je er sneller vanaf wil maken en de moed verliest om alle vragen te beantwoorden. Ik schrijf alles uit op mijn laptop.

Reflectie 2023

 1. Voor welke ontmoetingen ben ik dankbaar?
 2. Wie heeft mij veel geholpen?
 3. Voor wie kreeg ik nog meer liefde?
 4. Wie liet ik los?
 5. Wie miste ik?
 6. Met wie spendeerde ik de meeste tijd?
 7. Welke momenten sprongen eruit?
 8. Welke challenges heb ik overwonnen en wat heb ik eruit geleerd?
 9. Wanneer voelde ik mij gelukkig & at peace? Waarom was dat?
 10. Wat wil ik loslaten voor ik het nieuwe jaar inga?
 11. Welke gewoontes en gedragingen hielden me tegen?
 12. Welke gewoontes en gedragingen hielpen me vooruit?
 13. Op welke achievements ben ik fier?
 14. Op welke manier ben ik veranderd en gegroeid?
 15. Wie ben ik geworden?

Reflectie 2024

 1. Wat wil ik anders doen in 2024?
 2. Wie wil ik worden? (Het helpt bij deze vraag om je toekomstige zelf in te beelden. Deze techniek heet visualiseren.)
 3. Hoe wil ik me voelen? (Probeer de gevoelens die je opschrijft ook echt te voelen.)
 4. Waar verlang ik naar?
 5. Welke grenzen wil ik stellen?
 6. Met wie wil ik meer tijd doorbrengen?
 7. Wie wil ik eindelijk in het echt ontmoeten?
 8. Wie zijn de 5 mensen waarmee ik de meeste tijd spendeer? En welke energie brengen zij rond de tafel? Dit kan positief of negatief zijn. (Er wordt gezegd dat je het gemiddelde wordt van de 5 mensen waarmee je de meeste tijd doorbrengt. Dragen zij bij aan wie jij wil worden in 2024?)
 9. Welke dromen heb ik voor 2024? (Een droom hoeft geen doel op zich te worden. Zie het meer als de Poolster, een richting.)
 10. Welke doelen heb ik voor 2024? Wat is mijn plan om die doelen te behalen?

Extra: maak een vision board

Als je het moeilijk hebt om de vragen van 2024 te beantwoorden, kan het helpen om eerst een vision board te maken. Daarvoor heb je nodig: een hoop magazines, een groot wit blad, een schaar en lijm. Zet een leuk muziekje op en blader door de magazines. Knip er alles uit wat je aanspreekt en wat aansluit bij hoe je graag wil dat je leven eruitziet in 2024. Maak vervolgens een selectie en kleef alles op het grote witte blad. Je kan er altijd nog woorden bijschrijven. Er zijn geen regels. Laat je creatieve kant de vrije loop en doe wat goed voelt. Leg het vision board daarna weg en laat het los. Kijk er niet elke dag naar, alleen op de momenten dat je het gevoel hebt dat je de richting even kwijt bent.

Ook als het beantwoorden van de vragen makkelijk gaat, is het een vision board maken een sterke tool. Het is gewoon leuk om te doen, vergelijk het met een brief naar Sinterklaas schrijven. En het wordt nog leuker als je na verloop van tijd ziet dat de dingen die op je vision board stonden ook effectief realiteit werden. Vaak op een manier die je zelf niet voor mogelijk had geacht. Manifesteren kan je leren.

Als dit topic je interesseert, lees dan zeker deze boeken:

Zowel Roxie als Baptist zijn actief op social media en hebben ook interessante interviews gegeven (podcast of YouTube). Leer zeker ook Christine van Cosmic Life kennen. Zij legt de kracht van manifesteren – inclusief wetenschappelijke onderbouwing – heel toegankelijk uit.

En wat daarna?

Eens je klaar bent met de oefening, laat het dan een tijdje los. Bewaar je antwoorden op een mooie plaats en plan om er regelmatig eens naar terug te kijken. De 2024-antwoorden bekijk ik wekelijks op maandagochtend. Zo herinner ik mezelf aan het begin van elke nieuwe week aan de energie die ik wil zijn. Het helpt me om met die mindset in het leven te stappen en keuzes te maken. En volgend jaar doe je dit gewoon opnieuw.

Veel succes, lieve Opwandelaar. Dat al je zielswensen en dromen voor 2024 mogen uitkomen.

Dorien Draps

Ik ben Dorien. Ziel, pen en stem achter Op Wandel. Zot van de buitenlucht en lover of all things slow.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *