5 tips voor de perfecte herfstwandeling

De herfst is het ideale seizoen om de natuur te verkennen. De bomen kleuren prachtig rood, geel en oranje, en de koele bries voegt een verfrissend element toe aan je wandelingen. Van plan om eropuit te trekken? Check dan eerst de volgende tips voor een goede voorbereiding. 

1. Wees voorbereid op navigatie

Hoewel het leuk is om van de gebaande paden af te wijken en nieuwe avonturen te beleven, is het belangrijk om goed voorbereid te zijn op navigatie. Neem een kaart van het gebied en een kompas mee en zorg ervoor dat je weet hoe je ze moet gebruiken. Als je een smartphone hebt, kun je ook GPS-apps overwegen om je positie te bepalen. Denk bijvoorbeeld aan apps als Wikiloc, AllTrails of Komoot. Meer tips over routes kiezen en plannen leer je in onze online trektochtcursus start to hike.

2. Kleed je in lagen voor comfort en veelzijdigheid

Het najaar staat bekend om zijn grillige weer, dus het is belangrijk om je outfit hierop af te stemmen. Kleed je in lagen, zodat je gemakkelijk kunt reageren op veranderende temperaturen. Begin met een vochtregulerende basislaag om zweet af te voeren. Voeg daar een isolatielaag aan toe zoals een fleecevest of -trui, voor warmte. Sluit af met een waterdichte en winddichte regenjas voor dames (of heren) om je te beschermen tegen buien en wind. Op deze manier kun je eenvoudig kledingstukken uit- of aantrekken om je comfortabel te houden tijdens je wandeling.

3. Kies het juiste schoeisel

Ten tweede is het kiezen van het juiste schoeisel cruciaal voor een geslaagde herfstwandeling. Kies voor stevige wandelschoenen of laarzen met goede grip om uitglijden op natte of modderige paden te voorkomen. Wat je ook draagt, zorg ervoor dat het waterdicht is zodat je voeten droog blijven tijdens onverwachte regenbuien. Met de juiste wandelschoenen kom je heel ver. Ontdek hier wat onze favoriete wandelschoenen zijn.

4. Neem een goed gevulde rugzak mee

Een rugzak is je beste vriend tijdens je tocht. Hierin kun je essentiële items opbergen, zoals water, snacks, beschermende regenkledij, een extra winterjas voor dames (of heren), een kaart, een EHBO-kit en een hoofdlamp. Vergeet vooral die laatste niet, want in de herfst- en wintermaanden wordt het vroeg donker. Kies een rugzak met voldoende capaciteit en comfortabele schouderbanden voor een probleemloze wandeling. Hoe kies je de juiste dagrugzak? Dat lees je in deze blog.

5. Geniet van de kleine dingen

Naast het voorbereiden van jezelf met de juiste uitrusting, is het belangrijk om te onthouden waarom je de herfstwandeling maakt: om te genieten van de natuur. Neem de tijd om de kleurrijke bladeren te bewonderen, luister naar het ritselen ervan onder je voeten en observeer de veranderingen in de flora en fauna. Vergeet ook niet om foto’s te maken om deze prachtige herinneringen vast te leggen. Misschien kan je wel naar de Op Wandel-podcast luisteren?

Nog op zoek naar leuke herfstwandelingen? Klik hier voor 5 leuke routes in Wallonië. Veel wandelplezier!

Dorien Draps

Ik ben Dorien. Ziel, pen en stem achter Op Wandel. Zot van de buitenlucht en lover of all things slow.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *