Roadtrip met Dacia: grenzen verleggen in Limburg   

Dacia BeLux nodigde me uit om samen op roadtrip te gaan. Niet zomaar een roadtrip, wel eentje waarbij we op zoek gaan naar de basis en essentie van het leven: “on the road to the essential”. De zoektocht gaat door in eigen land, want liggen de schatten niet gewoon recht onder onze neus? Kom het samen met ons ontdekken in een 4-delige reeks. 

Wakker worden in een Slow Cabin

Samen met de vogeltjes word ik wakker in een Slow Cabin in hartje Haspengouw, een off-grid huisje op een verborgen locatie in hartje natuur. Dit is de vertrekplaats voor de laatste dag van mijn roadtrip door België. In de cabin hangt een lijstje van dingen die voor mij essentieel zijn in het leven. Dingen die ik op verschillende locaties in België probeer te vinden. “Iets doen wat je nog nooit eerder deed,” is iets wat op het lijstje staat. Nieuwe dingen proberen, uit je comfortzone stappen en grenzen verleggen… Het speelt een grote rol in mijn leven. Want door dat te doen, creëer je ruimte om te groeien als mens. Om te bepalen waar ik grenzen ga verleggen, gooi ik de darts naar een grote kaart van België aan de muur. Het lot landt vandaag in Zonhoven. Let’s go! Bekijk hier de hele video.

Mountainbiken door het Nationaal Park Hoge Kempen

Wist je dat ons land maar 1 officieel nationaal park heeft? In Limburg ligt het Nationaal Park Hoge Kempen (NPHK), een uniek natuurgebied met meer dan 12.000 hectare bos en heide. Het park strekt zich uit over de gemeenten As, Bilzen, Bree, Dilsen-Stokkem, Genk, Lanaken, Maasmechelen, Maaseik, Oudsbergen en Zutendaal. Het enorme natuurgebied heeft 9 toegangspoorten. Alle praktische info kan je hier vinden.

In het park verklappen de terrils en waterplassen geheimen over een rijk mijnverleden met grind- en zandwinning. Nu kan je er vooral verdwalen door uitgestrekte dennenbossen, paarse heide en weelderige duinen. Op de toppen van de terrils heb je een prachtig uitzicht over de Limburgse natuurpracht. Door het park loopt 440 km aan wandelpaden en 200 km plezier voor fietsers en mountainbikers met een handig knooppuntensysteem. Ook voor ruiters is er een uitgebreid netwerk aan paadjes. Samen met fervent mountainbiker Jordy ga ik op ontdekking in het park. We volgen een stukje van de bikemarathon: een route van 80 kilometer tussen Maaseik en Lanaken. 

Voor mij was het de allereerste keer op een mountainbike. Eerst was het zoeken en aanpassen aan de fiets. Jordy leerde me trucjes om veilig op en af de hellingen te geraken. Maar zodra ik het onder de knie had, werd het steeds leuker. Terwijl de mooie landschappen voorbij flitsten, vlogen we over de paden. Of ik mijn grenzen verlegd heb? Zeker en vast! Al moet ik toegeven dat ik toch liever wandel. 

Slapen op een boot in Kinrooi

In de veilige handen van Jordy laat ik de mountainbike achter. Hij verwijst me door naar Otter Easy Houseboats in Kinrooi, vlakbij de Nederlandse grens. Je kan er zelf varen met en slapen op gezellige huisboten. Ook dat is nieuw voor mij. Voorlopig bleef het bij dromen over een cruise in het hoge Noorden. Op naar Kinrooi, dus! 

Seppo, de vriendelijke eigenaar, staat me op te wachten. Hij heeft altijd gedroomd van wonen op het water. En zo kwam hij op het idee om gezellige huisboten te verhuren. Intussen heeft hij botten in verschillende formaten en prijscategorieën, voor elk wat wils. Alle Otterboats liggen in jachthaven “De Spaanjerd”, een kleine maar fijne plek in het prachtige grensrivierlandschap tussen België en Nederlands Limburg.

Seppo stelt me al snel gerust: ik heb geen vaarbewijs nodig en de boot is makkelijk te besturen. Na een korte introductie mag ik vertrekken en zelf de haven uitvaren, recht de plas op. Daar geniet ik van een prachtige zonsondergang. Aan de overkant van de plas meer ik de boot aan. Het is makkelijk manoeuvreren en in de boot zelf is alles voorzien: slaapkamers, badkamer met wc en douche, keuken, leefruimte, terras en dakterras… Ideaal om er even tussenuit te knijpen. 

Het einde van de roadtrip: dit was “On The Road To The Essential”

Mijn avontuur met de nieuwe Dacia Duster zit erop. Ons Belgenlandje wist me opnieuw aangenaam te verrassen. Ook de Dacia Duster trouwens, wat een praktische auto! Ik vind ‘m helemaal op het lijf geschreven van outdoorliefhebbers. “Less is more”, was duidelijk de achterliggende gedachte bij het inrichten van de auto. Geen onnodige tierlantijntjes, maar alleen het nodige in een handig en robuust design. Je kan er gemakkelijk een daktent op installeren en de koffer is ook praktisch om spullen in op te bergen. Ik ben fan!  

Herbekijk hier alle afleveringen: 

  1. Op zoek naar vrede in de wildernis aan de kust: roadbook & YouTube
  2. Wandelen van boer naar bord in het Hageland: roadbook & YouTube
  3. Recht op je doel afgaan in de Ardennen: roadbook & YouTube
  4. Grenzen verleggen in Limburg: roadbook & YouTube

Hopelijk heb ik je geïnspireerd om op zoek te gaan naar dingen die voor jou belangrijk zijn in het leven. Misschien vind je ze wel hier in eigen land? Veel plezier op roadtrip! 

Dorien Draps

Ik ben Dorien. Ziel, pen en stem achter Op Wandel. Zot van de buitenlucht en lover of all things slow.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *