Roadtrip met Dacia: dwars door de Ardennen in een rechte lijn van A naar B   

Dacia BeLux nodigde me uit om samen op roadtrip te gaan. Niet zomaar een roadtrip, wel eentje waarbij we op zoek gaan naar de basis en essentie van het leven: “on the road to the essential”. De zoektocht gaat door in eigen land, want liggen de schatten niet gewoon recht onder onze neus? Kom het samen met ons ontdekken in een 4-delige reeks. 

De eerste “essential” was het herontdekken van de vrede die heerst in de wildernis. Mijn vertrekpunt was Oostende. Langs de kustlijn botste ik op verschillende wilde dieren. In de tweede aflevering probeerde ik om tijdens een wandeling door het Hageland een avondmaal te verzamelen. Of het lukte? Ontdek het in de volledige afleveringen op het YouTube-kanaal van Dacia. 

Essential 3: recht op je doel afgaan

Een wandelaar heeft een sterke intuïtie, buikgevoel of instinct. Het is een vorm van indirect weten. Alsof je onzichtbare gevoelsprieten hebt die je vertellen of iets goed of fout voor je is. Ik vergelijk het graag met een kompas. Van de 1001 richtingen die je uit kan in je leven, vertelt je instinct welke richting de juiste is voor jou. En zodra je dat weet, kan je recht op je doel afgaan. Durven dromen is één ding. Je dromen realiseren iets helemaal anders. Voor mij is dat essentieel in het leven. Want wie in het dal blijft, ziet nooit de andere kant van de berg. (Meer van deze levenslessen lees je in mijn boek ‘10 levenslessen van de wandelaar‘. Bestel het via de webshop.)

We zijn hier allemaal met een missie. Hoe mooi zou de wereld eruitzien als we allemaal doen waarvoor we hier gekomen zijn? Nu en dan gooit het leven moeilijkheden op je pad. Soms moet je daardoor een omweg nemen. Het mooie is dat er in elke uitdaging een waardevolle les zit die je doet groeien. Geniet van het onderweg zijn en van elke stap op jouw unieke wandelpad. 

De uitdaging: van punt A naar punt B in een rechte lijn

Als metafoor voor recht op je doel afgaan, trekken we een rechte lijn op een landkaart. Punt A is het centrum van Couvin. De dames van het toerismebureau in Viroinval geven ons een waardig punt B: de burcht van Haute-Roche in Dourbes. Onderweg doorkruisen we de gemeente Viroinval, het natuurpark Viroin Hermeton en het bekende Fondry Des Chiens

Natuur in Nismes: Fondry des Chiens

Le Fondry des Chiens. Over deze wandelplek met vreemde naam én vreemde vorm wordt vol lof geschreven. Om het fenomeen zelf te bewonderen, zak je af naar natuurpark Viroin-Hermeton in het zuiden van ons land. Het natuurpark ligt vlakbij het dorpje Nismes. Via enkele steile heuvels wandel je het dorpje uit en klim je richting de fameuze Fondry. Deze toeristische trekpleister is een 20 meter diep gat waarin vroeger ijzer werd ontgonnen. Jaren van erosie gaven de rotsen een gekke vorm. De plek wordt daarom de Grand Canyon van België genoemd. Alleen is dat natuurlijk een tikkeltje overdreven.

Rond de put wandel je verder door uitgestrekte velden met prachtig zicht op de vallei van de Viroin. Hier kan je zelfs salamanders en slangen spotten, want fauna en flora floreert op de rijke kalkbodem van de regio. Het kalkgrasland is één van de weinige plekken waar wilde orchideeën groeien. In de vroege zomer kan je de bloemenpracht bewonderen. Kijken mag, plukken niet. In het gebied zelf lopen 4 bewegwijzerde routes: 3 km, 4 km, 8 km en 12,7 km. Wandelplezier verzekerd! 

Op de paden blijven

In het domein ontmoeten we boswachter Jeremi. Hij vertelt over het ontstaan van het gebied en het belang ervan voor de biodiversiteit. Wanneer ik vertel dat ik in een rechte lijn wil wandelen, vraagt hij me om zoveel mogelijk op de paden te blijven. Paden zijn bewust aangelegd om de druk op het natuurgebied te beperken en kwetsbare planten en dieren te beschermen. Zo worden plantjes niet vertrapt, ontstaat er geen erosie en blijven rustplekken en broedgebieden goed bewaard. Als dieren herhaaldelijk gestoord worden, beschouwen ze hun plekje niet langer als veilig en trekken ze weg. Soms worden nesten daardoor verlaten of worden reekalfjes verstoten. Dat is dus ook de reden waarom je hond aan de lijn moet blijven. Meer daarover lees je op de website van het Agentschap Natuur & Bos

Klimmen in Dourbes: Rocher de la Maiselle

Dourbes is een dorpje aan de Viroin-rivier. Het zou ook het eerste dorpje zijn dat langs de Viroin werd gebouwd. En dat voel je: het is een plek waar de tijd een beetje is blijven stilstaan. Ten zuiden van Dourbes vind je een rotswand. De “Rocher de la Maiselle” is ongeveer 15 meter hoog en is populair onder klimmers. Ik begrijp waarom: de ligging langs de Viroin is idyllisch en de rots zelf zit goed verstopt tussen de bomen. Het is een rustige plek. Het valt niet te vergelijken met klimmen in een klimzaal. Dit voelt veel vrijer en natuurlijker. Dat bevestigt ook Terence, de klimmer die me naar boven hielp. “Het mooie aan op echte rotsen klimmen, is dat je je hele lichaam en al je zintuigen moet gebruiken om je eigen weg te zoeken. In een klimzaal ligt de route al voor jou uitgestippeld.” Meteen een krachtige metafoor voor recht op je doel afgaan en daarin je eigen pad te volgen. Klik hier voor meer informatie over het beklimmen van de rots.

Kasteel van Dourbes: de burcht van Haute-Roche

Op de heuvel ligt de oude burcht van Haute-Roche. In 1554 werd het samen met het nabijgelegen kasteel van Fagnolle vernield. Lees hier meer over de geschiedenis en legende. Vandaag liggen de ruïnes er verlaten bij, betreden doe je op eigen risico. De plek heeft iets mythisch en is vooral ook een prachtig uitzichtpunt over de vallei. Perfect om te genieten van een mooie zonsondergang. 

Parkeren doe je op Rue de Fays ter hoogte van huisnummer 19. Op de rechterkant vind je een parkeerplaats die ook gebruikt wordt als startplaats voor kajaktochten. Aan de linkerkant staat een huis. De wandelroute begint links van het huis, gaat dan rechts door het bos en via houten trappen omhoog. Er is geen duidelijke bewegwijzering. Onder andere op Wikiloc kan je routes vinden.

Op naar de laatste bestemming

Gelukt! Ik wandelde met respect voor de natuur in een rechte lijn van A naar B en bereikte mijn einddoel: de burcht van Haute-Roche. In de volgende aflevering van deze 4-delige roadtrip met Dacia trek ik naar de Kempen. Benieuwd wat de uitdaging zal zijn? Subscribe je op het YouTube-kanaal van Dacia en krijg een melding wanneer het volgende avontuur verschijnt! 

Dorien Draps

Ik ben Dorien. Ziel, pen en stem achter Op Wandel. Zot van de buitenlucht en lover of all things slow.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *