Ah, Luxemburg. Klein in oppervlakte maar groots als het over wandelpaden gaat. Na het Mullerthal laten we ons deze keer opslokken door de magie van de Éislek. Dit noordelijke gebied van Luxemburg is een verzameling van groene valleien. En dwars door al die natuurpracht loopt de Lee Trail: een 52 kilometer lange slinger van bossen, plateaus, bergkammen, rivieren en… hoogtemeters. Conclusie: prachtig maar pittig. Kuitenbijters, iemand?
Navigeer door deze blogpost:
- Groothertogdom aka Wandelparadijs
- Lee Trail: wat mag je verwachten?
- 3 dagen wandelen
- Uitsmijters
- Dit zat in onze rugzak
- Ook wandelen in Luxemburg?
Groothertogdom aka Wandelparadijs
Wist je dat Luxemburg de groene long van Europa wordt genoemd? De bossen nemen er een derde van de totale landoppervlakte in. Je vindt er dan ook 15 natuurparken, 33 meren en tuinen, 111 fietsroutes en maar liefst 532 (!) wandelroutes. Iets waar de Luxemburgers terecht fier op zijn. Wandelen is dé beste manier om al dat groen in je op te nemen. Aan routes dus geen gebrek. Keuzestress? Zet het Mullerthal en de Éislek bovenaan je lijstje: deze regio’s zijn de perfecte introductie op het grave Groothertogdom.
Mullerthal
Het Mullerthal is een centraal gelegen gebied dat rond de rivier ‘Zwarte Ernz’ loopt. Typisch voor de regio zijn de prachtige bossen, mystieke valleien en oeroude rotsformaties. Maar ook de gezellige dorpjes, de weidse velden en glooiende heuvels zijn krachtige kenmerken. Daarom noemen ze het hier ook ‘La Petite Suisse Luxembourgouise’.
Door het Mullerthal loopt de bekende Mullerthal Trail: een tocht van 112 kilometer. Maar je kan de regio ook makkelijk in korte etappes ontdekken. Zo maakten wij er in april 2021 deze 4 luswandelingen.
Éislek
In het Noorden bots je op de Éislek. De regio is een collectie van kastelen, bergkammen, bossen en valleien die worden gekenmerkt door de twee grootste natuurreservaten van Luxemburg: Our en Öewersauer. Het gebied doorkruis je wandelend over de Escapardenne Trail (158 km): een combinatie van de Lee Trail (52 km) en de Éislek Trail (106 km). De grensoverschrijdende route verbindt de Belgische Ardennen met al het moois van Luxemburg en doet dat langs verschillende stations. Niet alleen mooi dus, maar vooral ook superhandig om in te korten en aan te passen zoals het belieft. Bonus: het openbaar vervoer in Luxemburg is gratis en geweldig goed gereld. Een zaligheid.
Leuk weetje: zowel de Mullerthal Trail als de Escapardenne dragen het label ‘Leading Quality Trails – Best Of Europe’. Om maar te zeggen: de signalisatie en de begaanbare paden zijn om U tegen te zeggen.
Lee Trail: wat mag je verwachten?
Laten we beginnen met het woordje ‘lee’, want dat is het Luxemburgs woord voor ‘bergkam’. Lee Trail betekent dus zoveel als Bergkammen Trail. En dat verklaart meteen de zere kuit- en bilspieren tijdens onze tocht. Je wandelt via diepe valleien van plateau naar plateau. Op en af, op en af.
In ’t kort:
- > 60% onverharde paden
- < 20% verharde paden
- 16 natuurgebieden
- 32 prachtige uitzichten
- 1 stad
- 10 dorpjes
- 3 etappes
- start en stopt aan een station
- accommodatie langs de route
- signalisatie: wit golfje in blauwe rechthoek
De etappes:
- Ettelbruck tot Bourscheid-Moulin: ongeveer 17,8 km en 727 hoogtemeters (stevige opwarmer)
- Bourscheid-Moulin tot Hoscheid: ongeveer 19,3 km en 850 hoogtemeters (de zwaarste etappe)
- Hoscheid tot Kautenbach: ongeveer 14,5 km en 528 hoogtemeters (aangenaam uitbollen)
3 dagen wandelen
Dag 1: Ettelbruck > Bourscheid-Moulin
We rijden tot aan het station van Kautenbach en laten onze auto achter op de parking. Het plan? Op de trein naar Ettelbruck springen en dan helemaal terug wandelen. De trein rijdt elk uur en op amper 15 minuten sta je in Ettelbruck. De routesignalisatie heeft enkele verlichtingspalen op het stationsplein geclaimd en staat ons enthousiast op te wachten. We laten het drukke Ettelbruck achter ons en klimmen achter de huizen meteen de hoogte in. Het rumoer verdwijnt bij elke stap steeds verder naar de achtergrond.
Wat daarop volgt zijn lapjes bos, pittoreske dorpjes en verlaten velden. Door de boomtoppen spot je de eerste kronkelende patronen die de Sauer in het landschap maakt. En langs de route zitten enkele magische plekjes verstopt, zoals dit houten steigertje. Volledig overgenomen door het mos en in twijfelachtige staat maar absoluut fotogeniek.
Het is al donker wanneer we aankomen in Bourscheid-Moulin. Voor we aan de laatste afdaling beginnen, krijgen we nog een uitzicht op de vallei voorgeschoteld. Boven ons cirkelen een paar paragliders in de lucht. Aan de oevers van de Sûre zien we de lichtjes van ons hotel fonkelen. Cocoon Hotel La Rive is een viersterrenhotel dat langs de trail ligt. Wij slapen in een cottage suite: een klein en vrijstaand huisje met zicht op de rivier. Supergezellig en vooral mégacomfortabel. Na een deugddoende douche schuiven we de voetjes onder tafel in het restaurant. Het personeel is vriendelijk, het eten lekker – en de wijn ook. Het is anders dan in een tent slapen maar we zijn zó blij dat we voor deze trail de hotelkaart hebben getrokken. Soms mag het eens wat meer zijn.
Dag 2: Bourscheid-Moulin > Hoscheid
Mistige dag. We drinken onszelf koffie en moed in bij het ontbijtbuffet en gooien dan de rugzak weer over onze schouders. Vandaag staan er enkele hoogtepunten op het programma:
- l’Arbre de Napoleon: het hoogste punt van de wandeling met 360° view
- Dirbach: een dorpje dat recht uit een sprookje zou kunnen komen
- Goebelsmühle: een station met Harry Potter-vibes
- Molberlee: de bekendste en meest typerende bergkam van de trail
Na deze dag ben ik doodop en verlang ik nog meer dan gisteren naar een warm bed. De Molberlee is een pareltje maar vooral ook een slow killer met pittige hellingsgraad over een lange afstand. Iets waar mijn bovenbenen niet mee gediend waren na een hele dag wandelen. Gelukkig ligt het dorpje Hoscheid achter de helling op ons te wachten. Omdat er geen plaats meer was in de hotels in de buurt nemen we de bus terug naar Ettelbruck. Daar slapen we in Hotel Dahm. Dankzij het interieur waan je je bijna in The Great Gatsby. Het is zo’n hotel waarvan je weet dat het vroeger ongetwijfeld ontzettend luxueus was, maar vandaag voelt het toch vooral aan alsof de tijd is blijven stilstaan. Hoe dan ook zijn we opnieuw dankbaar voor ons warme bed, het goedlachse personeel en het lekkere eten in het restaurant.
Ondanks het vlotte openbaar vervoer (op amper 15 minuten stonden we van Hoscheid terug in Ettelbruck), is het aan te raden om voor een hotel langs de route te kiezen. Dat geeft je net iets meer tijd om te recupereren van de dag. Wees er snel bij en boek een verblijf bij Sporthotel Leweck of Hotel des Ardennes. Moet je toch de bus nemen? Download dan de handige applicatie van Mobiliteit.lu.
Dag 3: Hoscheid > Kautenbach
Aangenaam uitbollen. Zo kan je de derde en laatste dag van de Lee Trail het beste omschrijven. De route is vandaag niet anders dan de voorbije dagen: glooiend en groen. Het grootste deel van de tocht loopt door bossen met mossen. Absolute hoogtepunten zijn de St. Michel kapel en Hockslee: een panoramisch uitzicht over Kautenbach waarmee we de tocht afsluiten. Als we goed kijken, zien we onze wagen op de parking van het station staan. We did it!
Aan de afgelegen kant van Kautenbach ligt Camping Kautenbach. Een gezellige familiecamping met alles erop en eraan: verschillende overnachtingsmogelijkheden, een rivier, speeltuinen, lieve uitbaters, een bistro en proper sanitair. We kiezen er voor om in een pod te slapen: een klein, houten huisje waarin twee bedden staan. Heel basic maar vooral supergezellig. Er is elektriciteit, verlichting en verwarming voorzien in de pod maar neem voor de zekerheid toch een slaapzak mee voor extra warmte.
Uitsmijters
We hebben 3 zalige dagen achter de rug. Luxemburg is zo’n mooie regio en de Lee Trail was fenomenaal mooi. We hebben natuurlijk wel een beetje afgezien en gevloekt, maar we zijn vooral weer helemaal ontprikkeld en helder in ons hoofd.
Of we blij zijn dat we de backpacks in onze achterbak mogen gooien? Ja! Maar we vinden het wel jammer dat onze trip er al op zit. We besluiten om nog een voormiddagje aan sightseeing te doen. Met de app van Visit Luxemburg ontdekken we dat er vlak bij een gigantisch kasteel ligt. Het kasteel van Vianden is één van de grootste overblijfselen van de Romaanse en Gotische tijd in Europa. Ik heb het normaal niet zo voor stenen, maar het is prachtig hoe dit kasteel boven het dorpje uittorent. Fotogeniek en zeker een bezoekje waard!
In Vianden kan je ook nog een wandeling langs de Our maken (eenrichting). Een deel van de route bestaat uit plankenpaden en dat is een streling voor het oog. Minpuntje: het pad loopt gedeeltelijk langs de weg. Na 3 dagen vertoeven in de pure natuur is dat weer even aanpassen.
Dit zat in onze rugzak
Een kort overzicht van alles wat in onze backpack zat:
- jeans, t-shirt, trui en sneakers voor in de hotels/restaurants
- regenbroek
- wandelbroek
- wandelsokken
- wandelschoenen (meer over wandelschoenen lees je hier)
- regenjas (Sprayway Vista)
- handschoenen
- muts
- wandelstokken
- camera, smartphone en opladers
- thermisch ondergoed
- t-shirts van merinowol
- fleecetrui
- ondergoed
- trekrugzak (type Deuter Aircontact)
- toiletzak (tandenborstel, tandpasta, crèmes, zeep, borstel)
- mini-EHBO (pleisters, sporttape, pijnstillers, ontsmettingsmiddel)
- slaapzak (The North Face Cat’s Meow)
- hervulbare waterflessen (type Hydroflask)
- microfiber handdoek
- wc-papier
- hoofdlamp (type Petzl)
- snacks en lunch voor onderweg (meer over lekker eten op trektocht lees je hier)
Ook wandelen in Luxemburg?
Niet twijfelen! Zelfs zonder backpack kan je de trail wandelen, want Visit Luxemburg biedt een bagagedienst aan. Als je nog met vragen zit over de trail, laat dan hieronder een bericht achter of stuur een mail naar info@opwandel.be. Misschien heb je de trail ook al gewandeld? Ik benieuwd naar jouw ervaring! Vertel me hieronder hoe jij de trail hebt ervaren.
Happy hiking!
Liefs,
Dorien
Hey, we willen de trail in omgekeerde richting wandelen. Is dit mogelijk?
Groetjes Valeri!
Yes, dat kan! 🙂